Fenntarthatóság

Egy friss kutatás szerint nem minden műanyag újrahasznosítható

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.04.20. 06:03

Egy amerikai kutatás szerint a cégek olyan műanyagokra is ráteszik az újrahasznosítható, szelektíven gyűjthető címkét, amelyeket egyáltalán nem fogad be egyik újrahasznosítással foglalkozó létesítmény sem. Ennek az az oka, hogy a vállalatok megpróbálják jó színben feltüntetni magukat a kereslet fellendítése érdekében, és ha ez sikerül is nekik, egyre több egyszer használható, újrahasznosíthatatlan műanyag kerül majd a szelektív kukákba.

Képek forrása: Pexels.com

A Greenpeace átfogó kutatást készített az Egyesült Államokban arról, hogy a helyi anyaghasznosítási létesítmények (material recovery facilities, MRFs) milyen műanyagokat képesek befogadni, és ehhez képest milyen műanyagokra ragasztják rá az újrahasznosítható címkét. Kiderült, hogy komoly gondok vannak a rendszerben, és leginkább a címkézéssel, hiszen a vállalatok olyan termékek csomagolására is ráteszik az újrahasznosítást garantáló jelzést, amit egyik ilyen anyaghasznosítási létesítmény sem képes feldolgozni. A Greenpeace összesen 357 létesítményt vizsgált meg.

„A kutatás eredményei egybecsengenek azzal, amit több jelentés sugallt már akkor, amikor Kína csökkentette a műanyaghulladék-importját néhány évvel ezelőtt” – olvasható a jelentésben. „Az Egyesült Államok képtelen kiválogatni, eladni, majd újra feldolgozni a cégek által gyártott műanyag nagy részét.”

A Greenpeace több óriásvállalatot is felkért arra, hogy a hibás címkéiket javítsák, ugyanis találtak hibát bőven: a feketelistára került például a Target, a Nestlé, a Danone, a Walmart, a Procter & Gamble, a Clorox, az Aldi, az SC Johnson, és az Unilever is.

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb amerikai újrafeldolgozó létesítmény mindössze kétféle műanyagot fogad el: a PET-et és a polietilén műanyagokat, mivel ezeknek van nagy kereslete a piacon, és újra is lehet őket hasznosítani a megfelelő technológiával. Ezek a műanyagok az USA-ban 1-es és 2-es számmal vannak ellátva, viszont a szintén újrahasznosíthatónak bélyegzett 3-7-es számúakat nem lehet valójában újrahasznosítható műanyagnak hívni, mivel az országban nagyon kevés létesítményben tudják feldolgozni. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb helyen, hiába megy a szelektív gyűjtőbe, az ilyen műanyagok a kommunális hulladékban végzik.

A Greenpeace szerint a nagyvállalatok meg akarják vezetni a vásárlókat azzal, hogy környezettudatosnak és újrahasznosíthatónak tüntetnek fel olyan csomagolásokat, amelyek valójában nem azok. Ahelyett, hogy ezek a cégek elkezdenének az egyszer használatos műanyagtól eltávolodni, és más megoldásokat találni, inkább ilyen kiskapuk mögé bújnak, hogy ne kelljen komolyabb intézkedéseket hozniuk.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.