NRGreport
Menü

Áprilisban óriási csökkenés várható az üzemanyagfogyasztásban

Trading | NRGreport | 2020-04-21 06:04

Drámai visszaesésre kell felkészülnünk, és az sem kizárt, hogy 30-40 százalékkal essen a magyar fogyasztás.

A magyarországi üzemanyagfelhasználás az első negyedévben még növekedett: a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint 2020 első negyedévében összességében 0,9 százalékkal több üzemanyagot fogyasztottak el a szervezet tagvállalatainál tankolók, mint 2019 azonos időszakában. A benzinfelhasználás éves szinten 3,4 százalékkal növekedett a gázolaj pedig 0,6 százalékkal mérséklődött – írja a Portfolio.

A magyar kormány március 28-ától rendelt el kijárási korlátozást, így ez magyarázhatja a még erős márciusi és ezzel együtt a kedvező első negyedéves üzemanyag-fogyasztási adatokat. De a világ üzemanyagfogyasztása már márciusban is jelentős mértékben esett: 10 százalékkal csökkenhetett a globális felhasználás az előző hónapban, ami nagyrészt a kínai csökkenésnek tulajdonítható.

A nemzetközi energia ügynökség (IEA) adatai szerint áprilisban 29 százalékkal zuhanhat a világ olajfelhasználása, amiből már Európa, és ezzel együtt Magyarország is jelentősen kiveheti a részét.

Az IEA becslése szerint a május már a kilábalásról szólhat, de még így is éves szinten 9,3 százalékkal zuhanhat a világ kőolaj-felhasználása.

 

NRGreport | Forrás: Portfolio