NRGreport
Menü

Hogyan vásároljunk zöld áramot?

Erről kérdezte Czinege Kornélt, az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedelmi vállalatának vezérigazgatóját a Világgazdaság.

Azt, hogy az adott egységnyi áram megújuló forrásból származik, Európában az úgynevezett származási garancia megvásárlásával lehet minden kétséget kizáróan igazolni. A származási garancia (Guarantee of Origin, GO) egy értékesíthető, forgalomképes, elektronikus tanúsítvány, okirat, amelyet a megújuló energiát termelők számára – a termelő, megújuló energiaforrást felhasználó minősítését követően – bocsáthat ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az alapján, hogy mennyi zöld áramot termeltek meg – írja a Világgazdaság.

A származási garanciák piacán ma mintegy 30 szereplő működik Magyarországon, ők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kezelőrendszerén nyitott számlán tudják elszámolni ezeket a dokumentumokat. A származási garanciák rendszerének 2014-es indulását követő négy és fél évben, 2018 végéig összesen közel 1,8 millió darab ilyen okirat került ezekhez a számlatulajdonosokhoz. A mennyiségnek kisebb része, valamivel több mint negyede, 485 ezer darab származott magyarországi termelésből, valamivel több mint 1,3 millió darab pedig külföldi garancia elismerésével került be a hazai rendszerbe. Vagyis a piacot a külföldi eredetű tanúsítványok határozzák meg Magyarországon. E négy és fél alatt összesen 1,8 millió megawattóra áram megújuló eredetét igazolták ezekkel az okiratokkal.

A származási garanciával igazolt áram mennyisége ugyan folyamatosan emelkedik itthon is, a teljes hazai felhasználásnak azonban csupán 1-2 százaléka tartozik ebbe a körbe. – Az okiratok legnagyobb részben külföldi vízerőművekből származnak a hazai piacon, de számottevő a szél és a biomassza eredetű származási garanciák használata is, illetve van már példa biogáz alapú termelésből származó tanúsítványok felhasználására is.

NRGreport | Forrás: Világgazdaság