Fenntarthatóság

A kevert alapanyagok trendje még nehezebbé teszi az újrahasznosítást

NRGreport | 2020.04.23. 04:43

Az eldobott egyszer használatos műanyagok a nemzetközi környezetvédelem célkeresztjébe kerültek, mert többek között a madarak és vízi élőlények gyomrában bukkannak fel, elárasztják a korábban makulátlan tengerpartokat és mikroszkopikus mennyiségben még az esőben is megjelentek. A pár perces használatra tervezett műanyag termékeknek évtizedekbe telhet, míg lebomlanak.  

Az eredeti és teljes cikket Erin McCormick írta, és a theguardian.com-on jelent meg, melyet az Index jelentetett meg.

Kutatások kimutatták, hogy az egyszer használatos műanyag az életciklusa minden szakaszában üvegházhatású gázok kibocsátásával gyorsítja a klímaváltozást. Az elmúlt pár évben ugyan egyre többen figyeltek fel az eldobható műanyagok ellen küzdő környezetvédő csoportokra, az olajipar rengeteg pénzt fektet a műanyagtermelés további élénkítésébe – az ipar képviselői 2030-ra 40 százalékos növekedésre számítanak. A műanyaggyártás erősödéséért leginkább az USA-ban felpörgött, repesztéses technológiával kitermelt, rendkívül olcsó palagáz felelős. A petrolkémia-ipar eddig 200 milliárd dollárt (65,3 billió forintot) költött új hőbontó üzemekre, ahol a gázból kivonják az etánt, hogy a műanyag gyártásához szükséges etilént állítsanak elő belőle. 100 milliárd dolláros (32,6 billió forintos) további beruházásokat terveznek. 

Az ipar gyakran mutogat megoldásként az újrahasznosításra, amivel megoldható lenne az új műanyagok gyártásának problémája. Ennek ellenére a műanyagtermékeknek csak egy apró töredékét hasznosítjuk újra. Ezt a problémát 2018-ban Kína még megtoldotta azzal, hogy bezárta kapuit a más országokból importált műanyagszemét előtt, amit addig újrahasznosított.

Az USA önkormányzatai és újrahasznosítói kapkodva igyekeznek növelni a feldolgozói kapacitásukat, hogy minél több szemetet tudjanak helyben újrahasznosítani. Azonban a hibrid csomagolások új keverékei – tárgyak amikben van például folpack, papír, sőt, néha többféle műanyag – nagyban megnehezítik az újrahasznosítást, és ezek a tárgyak leggyakrabban a szemetesben kötnek ki.

Ilyenek például az olyan cipők és ruhák, amikben elektronika is van; az egyre népszerűbb hajlékony műanyag tasakok, amikben tisztítószeres kapszulákat, rizst és bébiételt tárolnak; és a szorosan műanyagba csavart újrahasznosítható üvegek, fémdobozok.

Ezeket a terméktípusokat sorolja fel részletesen az Index írása itt

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.