NRGreport
Menü

Koronavírus - Energiahivatal: Magyarországon még nőtt az áramfogyasztás márciusban

Elemzés | NRGreport | 2020-04-24 08:44

Európában a járvány terjedésével jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás és ezzel a villamosenergia-fogyasztás is márciusban az előző év azonos időszakához képest, Magyarországon azonban még az áramfogyasztás 1,3 százalékos emelkedését regisztrálták - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön közzétett elemzéséből.

A tájékoztatás szerint Európában átlagosan 4,4 százalék volt a visszaesés. A legsúlyosabban érintett Olaszországban 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a kereslet márciusban, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Az áramfogyasztás magyarországi bővülésének okaként említette a MEKH, hogy idén márciusban kettővel több munkanap volt, mint tavaly ilyenkor és az átlagos hőmérséklet 1,9 Celsius fokkal hidegebb volt.

A hőmérséklet- és munkanaphatással korrigálva 1 százalékos csökkenés volt márciusban - jelezte elemzésében a hivatal.

A korábbi 2 százalék körüli éves növekedési ütem után a villamosenergia-fogyasztás a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetését követően a 12. héten, március 16-23. között kezdett el csökkenni. A kijárási korlátozások bevezetése után, áprilistól pedig jelentős visszaesést mutat. A hőmérséklet- és munkanaphatással korrigált adatok a 15. héten 11 százalékos visszaesést mutattak 2019 azonos hetéhez viszonyítva, a 16. héten azonban nem mélyült tovább a visszaesés - közölte a MEKH.

Címlapkép forrása: Pexels.com

NRGreport | Forrás: MTI