Fenntarthatóság

Megszűnik az elektromos autók ingyenes töltése Magyarországon

NRGreport | 2020.04.29. 07:34

Május 1-től az e-Mobi által telepített töltőpontokon is fizetni kell majd a vételezett energiáért, ami az jelenti, hogy gyakorlatilag megszűnik az elektromos autók ingyenes töltése Magyarországon.

2019 végén az NKM Mobilitás Kft. megvásárolta az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-t és már ekkor jelezték, hogy integrálni fogják a rendszereket, aminek következtében az e-Mobi töltőknél is igénybe vehető lesz a Mobiliti 0-24 ügyfélszolgálata, az applikáció és az RFID-azonosító – írja a Portfolio.

Az NKM Mobilitás legfrissebb, pár napja kiadott közleményéből pedig kiderült, áprilisban több ponton frissítették a Mobiliti applikációját, ami lehetővé tette, hogy az e-Mobi 336 darab töltőjén is bevezethessék a Mobiliti töltési szolgáltatásait. Ennek eredményeként május 1-jétől a Mobiliti ügyfelei közel 500 töltőt használhatnak már Magyarországon.

A töltőhálózat bővítésével párhuzamosan frissítették a tesztidőszaki díjstruktúrájukat is, ami így alakul:

→ 22 kW-os AC-oszlopok: a töltés díja egységesen bruttó 80 Ft/kWh

→ 22 kW-os DC-töltők: töltésenként bruttó 500 Ft egyszeri töltésindítási díj és 80 Ft/kWh töltési díj

→ 50 kW-os DC- és 43 kW-os AC-töltők: 80 Ft/perc töltési díj

A vállalat ígérte, hogy a közeljövőben havidíjas csomagokkal is jelentkezik, amelyekkel kedvezőbb, személyre szabott töltési lehetőségeket is kínál ügyfelei számára. Például a kedvezményes éjszakai töltés azoknak, akik nem tudnak otthon tölteni.

De máshol is fizetni kell a töltésért: január 31. óta a Ionity töltőpontjain új elszámolási rendszert vezetett be és az eddigi fix díj helyett 280 forintot kell fizetni 1 kWh energiáért.

Az Elmű-Émász pedig már korábban lépett, és a saját tulajdonú elektromosautó-töltőpontjain 2019. augusztus 1-től tette fizetőssé az autók töltését és a felhasználóknak a töltési szolgáltatás igénybevételéért, 99 Ft/kWh kell fizetniük. 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.