Vállalatok

A MOL-Csoport 152 millió dollár (48,4 milliárd forint) nettó veszteséget könyvelt el az első negyedévben

NRGreport | 2020.05.07. 07:09

A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2020. évi első negyedévről szóló pénzügyi eredményeit. A nagy készlet- és devizaárfolyam-veszteségek következtében a MOL 152 millió dollár (48,4 milliárd forint) nettó veszteséget jelentett az első negyedévre vonatkozóan, ami már a világjárványhoz kapcsolódó válság első jele. A vállalatcsoport minden üzletága erősen teljesített egészen március közepéig, amint azt a 622 millió dolláros (191,5 milliárd forint) tiszta CCS EBITDA is tükrözi, azonban a járványhelyzet március utolsó 2-3 hetében már súlyosan kihatott az összes üzletág működésére, áprilisban pedig mindez tovább romlott. A vállalat a kiszámíthatatlan külső környezetre való tekintettel a 2020. évi EBITDA-iránymutatást visszavonta, az idei évi organikus beruházási terveket pedig legalább 25%-kal csökkentette.

→ A vállalatcsoport 152 millió dollár (48,4 milliárd forint) nettó veszteséget jelentett az első negyedévben, ami a a gyengébb forintárfolyam miatti devizaárfolyam-veszteségre, valamint a zuhanó olajárak okozta készletleírásokra vezethető vissza.

→ A MOL üzleti szegmensei március közepéig mind erősen teljesítettek, azonban a világjárványhoz kapcsolódó különböző korlátozások bevezetése jelentősen befolyásolták az üzleti működést.

→ Az Upstream EBITDA 35%-kal 185 millió dollárra (56,4 milliárd forint) csökkent az első negyedévben, tükrözve a jóval alacsonyabb olaj- és gázárakat.

→ A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja egy viszonylag alacsony bázisról 295 millió dollárra (91,2 milliárd forint) emelkedett az első negyedévben, amely főként a finomító árrések megduplázódásának volt köszönhető.

→ A Fogyasztói Szolgáltatások EBITDA-ja az első negyedévben 88 millió dollár (27 milliárd forint) volt, a járványhoz kapcsolódó márciusi korlátozások miatt a kezdeti növekedés eltűnt.

→ Április újabb kihívásokat és nehézségeket hozott minden szegmensben, megmutatva a világjárvány és a gazdasági válság kézzelfogható hatását.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató az eredményeket így kommentálta: „Jelenleg a COVID-19 alakítja és uralja mind a világot, mind pedig az energiaipart. A járványhelyzet és az azt követő gazdasági válság beárnyékolja a 2020-as teljesítményünket is. Mind egyéni, mind vállalati szinten olyan bizonytalansággal találjuk szemben magukat, amelyre valószínűleg még soha nem is gondoltunk. Miközben harcolunk a világjárvány ellen, és mindent megteszünk a kollegáink, vásárlóink és partnereink védelméért, keményen dolgozunk annak érdekében is, hogy a MOL még szélsőséges körülmények között is működőképes maradjon és végül még erősebbek lehessünk a válságot követően. Elkötelezett kollégáink, kiváló minőségű eszközeink, erős mérlegünk és rugalmas, integrált üzleti modellünk segít bennünket az ellenállóképességünk megőrzésében. Számos olyan nehéz döntést meghoztunk már, amelyek segítenek megőrizni készpénztermelő képességünket, likviditásunkat és pénzügyi rugalmasságunkat, hogy így képesek legyünk megragadni majd a normalizálódás során felmerülő lehetőségeket is.”

→ Upstream az első negyedévben: A március elejétől tapasztalható rendkívül alacsony olajárak miatt az Upstream EBITDA-ja 185 millió dollárra (56,4 milliárd forintra) csökkent. Az olaj- és gáztermelés 110,6 mboepd volt, ami 4%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, az alacsonyabb közép-kelet-európai termelés miatt. Az első negyedévben a MOL, mint üzemeltető, olaj- és gázlelőhelyet talált az Északi-tenger norvég részén. Az előzetes értékelések alapján a szénhidrogén vagyon 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közötti.

Áprilisi helyzetkép: A MOL sikeresen lezárta a Chevron azerbajdzsáni nem operált kutatási és termelési eszközeinek megvásárlását. A megállapodás értelmében a MOL tulajdonába került az ACG olajmező 9,57%-os és a Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9%-os részesedése. Az válság nyomán végrehajtott OPEX és CAPEX intézkedéseknek köszönhetően a vállalat teljes portfóliója akár már 25 dollár/hordó körüli olajár szinten is jövedelmező. Pakisztánban a TAL-blokkban a vállalat jelenleg mintegy 50%-os kapacitással termel, a COVID-19 válság idején bekövetkezett keresleti csökkenés okozta finomítói leállítások miatt. A Brent olajár áprilisban átlagosan körülbelül 18,5 dollár/hordó volt, amely kevesebb mint a fele az első negyedévben jegyzett átlagárnak, a földgázárak szintén tovább estek, ami már előrevetíti azt, hogy a második negyedévben még gyengébb teljesítményre van kilátás.

→ Downstream az első negyedévben: Az üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja egy viszonylag alacsony bázisról 295 millió dollárra (91,2 milliárd forint) emelkedett, amely jórészt a finomító árrések megduplázódásának köszönhető. A poliol projekt 60%-os készültségen volt az első negyedév végén. A járványhelyzet azonban a projekt ellátási-láncára hatással lehet, és egyre nehezebbé teszi a munkaerő mozgósítását is. Az ütemtervre gyakorolt hatást még nem lehet felmérni, de kisebb csúszások elképzelhetők.

Áprilisi helyzetkép: A jelentősen visszaeső kereslet miatt a finomítók 70-75%-os, a krakkolók 90%-os kapacitással működtek áprilisban. A finomítói árrés 9 dollár/hordó volt, de az utóbbi napokban az árrések is jelentősen csökkentek. Az integrált vegyipari árrés március közepe óta 500-600 euró/t. Az összes logisztikai rendszerünk működőképes az egész régióban.

→ Fogyasztói szolgáltatások az első negyedévben: Az üzletág EBITDA-ja 4%-kal növekedett helyi devizákban mérve, de március utolsó 2-3 hetében a járványhoz kapcsolódó határzárak miatt az év korábbi részében tapasztalt jelentős növekedés szinte teljes egészében eltűnt, mind az üzemanyagok, mind pedig a nem üzemanyag termékek forgalmát illetően.

Áprilisi helyzetkép: Az üzemanyag értékesítés áprilisban körülbelül 35-40%-kal csökkent a teljes hálózatban az előző év azonos időszakához képest, az utóbbi időszakban azonban lassan javuló trendet látunk. A nem üzemanyag termékek értékesítése a kezdeti időszakban jelentősen visszaesett, de a boltjaink forgalma az elmúlt néhány hétben újra elkezdett növekedni, köszönhetően annak is hogy jelentősen bővítettük a választékot. Így a nem üzemanyag termékek értékesítése csupán 10-20%-kal maradt el áprilisban a tavalyi szinthez képest.

→ Gázszállítási üzletág az első negyedévben: A szegmens EBITDA-ja 9%-kal nőtt a tavalyi első negyedéves eredményekhez képest, 71 millió dollárra (21,9 milliárd forintra), ami a magasabb volumen és alacsonyabb működési költségeknek köszönhető. A belföldi szállítási volumen változatlan volt, míg az export volumen 39%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szegmens műkődési költségeit az alacsonyabb gázvásárlási árak és így az alacsonyabb gázfogyasztási költségek csökkentették.

Címlapkép forrása: MOL Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.