NRGreport
Menü

Forgatókönyvek az olaj jövőjére

Elemzés | NRGreport | 2020-05-07 06:11

A világ 100 millió hordó/nap olajat fogyasztott a koronavírus járvány előtt. Vajon mikor érjük el ismét el ezt a szintet? A legoptimistábbak szerint az év végére, mások szerint 1-2 év múlva, míg a legpesszimistábbak szerint soha.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj-, és gázipar elemzőjének írása az erstemarket.hu blogon.

Az áprilisi olajkereslet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 29 millió hordó/nappal zuhant. De az első tapasztalatok alapján április végétől egy lassú emelkedés kezdődött. A világ nagyvárosai lassan ismét kezdenek valódi életet mutatni, Kína egyes városaiban még nagyobb közúti forgalmat regisztráltak, mint a járvány előtt.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése a negyedéves kereslet változásról (év/év alapon, millió hordó/nap)
Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség

A legnagyobb csapás a repülőüzemanyagot (jet) érte, amelynek a kereslete 70-90%-esett vissza. Még április végén is – a 2019-es bázishoz képest - 30%-os volt a menetrendszerinti járatok repült óraszáma. A benzinkereslet 40-60%-a tűnt el. Az USA-ban például a korábbi napi 9 millió hordós fogyasztás 5,1 millió hordóra zuhant áprilisban.

Az USA benzinfogyasztásának alakulása (ezer hordó/nap)
Forrás: Bloomberg

A gázolaj esetében csak 10-20% közötti volt a csökkenés, köszönhetően annak, hogy a dízel szükséges az áruforgalomban, a mezőgazdasági munkákhoz, és az építkezéseken is. A petrolkémia kereslete is alig esett vissza: egyrészt a csomagolás és higiéniai termékek iránti igény erősnek bizonyult, ami ellensúlyozta a kieső autógyártás és ipari keresletet.

A piac nagyon különböző várakozással tekint a kereslet jövőbeni alakulására. Az IEA például azt várja, hogy év végére 2,9 millió hordó/nappal kisebb kereslet lehet, mint 2019 végén. Szerintük 2021-ben azonban elérhetjük a 2019 év végi keresleti számokat. Ezzel szemben például a Royal Dutch Shell sokkal pesszimistább. Nem elég, hogy 60 év után először vágták meg az osztalékot 32 eurócentre a korábbi év 94 eurócentes értékéről, de Jessica Uhl pénzügyi igazgató szerint a mostani járvány alapjaiban változtatja meg a keresletet és az olajfogyasztást, és ebből a sokkból soha nem épül fel a világ. Vagyis tavaly láttuk a globális olajkereslet mindenkori csúcsát.

A jövő nagyrészt két dologtól függ – írja Pletser Tamás-  egyrészt a döntéshozók páratlan lehetőséget kaptak az áru-és emberszállítás átformálására, másrészt a félelem sokáig velünk maradhat a vírus miatt, ami visszafoghatja a mozgást, igaz, másik oldalról előtérbe hozhatja az egyéni közlekedési lehetőségeket, melynek nagyobb az arányos üzemanyag igénye. Úgy gondolom, hogy év végéig biztosan nem érjük el a korábbi fogyasztási szinteket, de viszonylag gyorsan tudunk egy 90-95 millió hordó/nap sávig emelkedni. Nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg lefojtott kereslet törhet elő hirtelen: Kínában is tömegek látogatták meg a Nagy Falat a karantén feloldásával. Másrészt sokan megízlelik az otthoni munka, a home office ízét, aminek biztosan lesz a jövőben is fékező hatása. Ezzel együtt 2-3 év múlva elérhetjük a korábbi globális 100 millió hordó/nap olajfogyasztási mértéket. Abban nem hiszek, hogy most volt az olaj iránti kereslet csúcsa. Sajnos még nem tart ott a technológia, hogy az olajigényt kiiktassuk a gazdasági növekedésből, így amig van tere bővülni az emberi jólétnek, addig (sajnos) a fosszilis kereslet is nőni fog.

NRGreport | Forrás: Erste Befektetési Zrt.