NRGreport
Menü

A világ legnagyobb osztalékát fizeti a Saudi Aramco

Vállalatok | NRGreport | 2020-05-13 12:37

A Saudi Aramco nettó nyeresége az első negyedévben 25 százalékot esett. de a negyedéves osztalék a vártak szerint alakult, így 75 milliárd dollárt fizetnek ki a részvényeseknek az évre.

Az Aramco olajkitermelése napi 9,8 millió hordó volt az év első három hónapjában. Az olajár zuhanása miatt a Saudi Aramco nettó profitja az első negyedévben 83,3 milliárd riálról 25 százalékkal 62,5 milliárd riálra (16,6 milliárd dollár) esett vissza az tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel szemben az elemzők a 66,8 milliárd riálos profitra számítottak, tehát negyedéves adózott eredmény a várakozások alatt alakult – írja a Portfolio.

Az állami olajcég 13,4 milliárd dollárnyi osztalékot fizetett ki a tavalyi év utolsó  negyedéves eredményére és 18,8 milliárd dollárnyi osztalékot fizet a második az idei első negyedévre, ami az Aramco szerint a legnagyobb mértékű osztalékfizetést jelenti bármelyik nyilvánosan jegyzett cég estében

Amin Nasser, a cég vezérigazgatója szerint az eredmények a tükrözik az alacsonyabb olajárakat, a csökkentő finomítói és petrolkémiai marzsokat, valamint a készlet-újraértékelési veszteségeket. „2020 hátralévő részét tekintve arra számítunk, hogy a koronavírus globális energiakeresletre és olajárakra gyakorolt hatása rányomja majd a bélyegét az eredményeinkre”idézi a Portfolio.

NRGreport | Forrás: Portfolio