Vállalatok

Oroszországi szemétégető erőművek megépítéséről állapodott meg a Rosztyeh, a Roszatom és a VEB.RF

NRGreport | 2020.05.15. 11:21

Legkevesebb 25, hasznosíthatatlan települési szilárd hulladékot égető hőerőmű megépítéséről állapodott meg csütörtökön a fejlett technológiák exportjára szakosodott Rosztyeh, az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom, valamint a VEB.RF orosz állami fejlesztési vállalat.

A felek által kiadott közös közlemény a projekt értékét 600 milliárd rubelben nevezte meg, de a teljesítés határidejéről nem ejtett szót. (A rubel jelenleg 4,45 forintot ér). Működtetője a Rosztyeh RT-Inveszt elnevezésű leányvállalata lesz. A külföldi eljárásokat is magában foglaló technológiáért a Roszatom, a magántőke bevonásával történő finanszírozásért a VEB.RF felel.

A projekt a résztvevők szándékai szerint 80 új hulladéklerakó létesítését teszi fölöslegessé, és 25 már működő ilyen létesítmény bezárására nyújt alkalmat. A felek a környezetvédelmi aggályok lecsillapítására rámutattak, hogy az üzemek 1260 fokos égésfokon és korszerű szűrőberendezésekkel fognak működni, ami biztosítja, hogy a káros anyagok ne kerüljenek ki belőle. Az RT-Inveszt jelenleg Moszkva megyében négy, Tatárföldön pedig egy szemétégető üzemet épít. (MTI)

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.