Vállalatok

Nőtt az Alteo árbevétele és eredménye az első negyedévben

NRGreport | 2020.05.19. 06:03

Az Alteo-csoport konszolidált árbevétele 39 százalékkal 9,05 milliárd forintra, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 156 százalékkal 1,16 milliárd forintra nőtt az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett, nem auditált pénzügyi eredményt bemutató befektetői prezentáció szerint a csoport nettó eredménye 391 millió forint lett a tavalyi első negyedévi 24 millió forintos veszteség után.

A konszolidált árbevétel emelkedése elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bővülése, a hő- és villamosenergia-termelés többlet árbevétele, illetve a tavaly befejeződött beruházások és megvalósult felvásárlás eredménye az Alteo tájékoztatása szerint.

Az EBITDA növekedését elsősorban az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos szélerőműpark belépése, valamint a tavaly átadott 14 megawatt teljesítményű naperőmű eredményezte.

A társaság a prezentációban jelezte: az első negyedévben a koronavírus-járvány még nem terjedt el Magyarországon annyira, hogy számottevően befolyásolta volna a csoport eredményességét.

Az Alteo profitabilitásának jelentős hányada kevésbé kitett a gazdasági ciklus változásának, ezért a cég vezetése úgy látja, hogy a folyamatos üzemképesség fenntartását biztosító óvintézkedések eredményeként az Alteót várhatóan kevésbé érinti majd a járvány és az abból fakadó gazdasági visszaesés – közölték.

A társaság tájékoztatása szerint a 2019 őszén bemutatott 2020-2024-es stratégiával összhangban megkezdődött a tervezett befektetési, beruházási program megvalósítása, a potenciális befektetési lehetőségek feltárása, valamint a stratégia egyéb pontjait megalapozó átalakítások és szükséges folyamatok megvalósítása.

Ennek keretében megkezdődött az Alteo szabályozási központ kapacitásának bővítése, és egy több mint 2 milliárd forintos beruházási program első lépéseként együttesen 9 megawatt addicionális gázmotor-kapacitás kezdett működni az Alteo tiszaújvárosi és győri telephelyein május elején. A fejlesztés következő ütemében további három, összesen 9 megawatt villamos teljesítményű gázmotort telepítenek, így a program végére az Alteo harmadával bővíti gázmotoros energiatermelő kapacitásait, és ezzel az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává válik – jelezték a prezentációban.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 740 forinton zártak pénteken, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 900, a legalacsonyabb 594 forint volt.

  NRGreport
Címkék
#ALTEO   #árbevétel   #BÉT   #eredmény   #jelentés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.