Fenntarthatóság

Kína újra teli gőzzel szennyezi a levegőt

NRGreport | 2020.05.20. 10:29

A légszennyezés elérte a tavaly év végi szintet, ami egy finn tudományos tanulmány szerint a kínai ipari tevékenységek újraindulásának köszönhető.

A tanulmány készítői szerint több mint valószínű, hogy a hónapok óta szokatlanul alacsony szennyezettségi szint után most a gazdaság beindítása érdekében tett lépések okozzák a kibocsátás emelkedését. – írja az Euronews.

"Kína úgy akar kilépni a világjárvány okozta krízisből, hogy nem vesz tudomást arról, hogy mindez drasztikusan visszájára fordítja a levegőminőség elmúlt hónapokban megindult javulását" – hangsúlyozzák a Helsinkiben működő Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont (Centre for Research on Energy and Clean Air) szakemberei.

Forrás: CREA, Twitter

Az 1500 kínai levegőminőség-ellenőrző állomás adatait elemző tanulmány szerint az ázsiai országban februárban számottevően csökkent a légszennyezettség, köszönhetően a kijárási tilalomnak, és az üzemek leállásának. De amióta újraindult az ipar, több szennyező anyag szintje drasztikusan emelkedett, sőt az elmúlt egy hónapban még magasabb is volt, mint tavaly, ugyanebben az időintervallumban.

A megnövekedett mennyiségű nitrogén-dioxid, a kén-dioxid jelenléte alátámasztja, hogy a gyárak a felelősek a szennyezésért. A tanulmány kitér arra is, hogy az iparvidékeken jobban megugrott a nitrogén-dioxid-kibocsátás, míg azokon a helyeken ahol "csak" a közúti járműforgalom szennyezi a levegőt.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.