NRGreport
Menü

Ezeket az elektromos autókat támogatja akár 2,5 millió forinttal a kormány

Szabályozás | NRGreport | 2020-05-21 14:03

Jelen piaci információk szerint nagyjából 25  modell esetében tudják az új elektromos autót vásárlók lehívni a támogatást az új állami e-autó támogatási programban - derül ki a Portfolio gyűjtéséből.

A június 15-én induló pályázat keretösszege 3 milliárd forint (ezen felül további legfeljebb 2 milliárd forintot igényelhetnek a taxisok) és 11 millió forint alatt 2,5 millió forintos állami ingyenpénz jár a tisztán elektromos meghajtású új autók vásárlásakor, a 11 és 15 millió forintos ársávba eső autók esetében pedig 0,5 millió forint az állami támogatás. 

Az összehasonlíthatóság érdekében a lap az induló listaárakat vette számba. A kereskedők az új támogatási rendszer bevezetésére reagálhatnak úgy, hogy a 11 millió forintos határértéket kevéssel meghaladó listaárakat egyedi kedvezménnyel leviszik a 11 millió forintos sávhatár alá. 

A 11 és 12 millió forint között további 12 modell található. De ezeknél is megjelenhetnek később egyedi – kereslet-ösztönző extra kedvezmények Az árleszorítás ösztönzése szempontjából logikus választás volt az ITM részéről a 11 millió forintos értékhatár.

→ A 11 millió alatti autók: Skoda CITIGOe, smart EQ fortwo, smart EQ forfour, VW e-Up, Renault Kangoo Z.E., Citroen C-Zero, Renault Zoe, Mini Cooper SE, Mazda MX-30, Polaris Goupil G4, Polaris Goupil G5, . 

→ A 11 millió feletti autók: Honda e, Hyundai Kona E, Hyundai, Ioniq, Opel Corsa-e, Nissan Leaf, Kia e-Niro, VW e-Golf, Pegueot e-208, Nissan e-NV200, Peugeot e-2008, DS3 Crossback E-tense és a BMW i3.

Az új sávos támogatási rendszer szándéka, hogy az olcsóbb modellek felé terelje a kereskedőket és a vásárlókat. A 11 millió forint alatti modellek ára - a 2,5 millió forintos állami támogatással számolva – végre versenyezni tud a benzines társaikéval - jegyzi meg a Portfolio.

NRGreport | Forrás: Portfolio