Fenntarthatóság

Ne csak a gazdaságot, a klímát is mentsétek meg!

NRGreport | 2020.05.25. 12:17

155 nagyvállalat, köztük a Bayer, a Colgate Palmolive, a Nestlé, az Unilever, a Vodafone, és egyetlen magyarként a Magyar Telekom közös nyilatkozatban szólították fel a világ kormányait, hogy a járvány negatív hatásait csökkenteni szándékozÓ  mentőcsomagokat igazítsák a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredményekhez. 

Portfolio írása szerint az összességében több mint 2,4 ezer milliárd dollárt meghaladó piaci kapitalizációval bíró, világszerte több mint ötmillió alkalmazottat foglalkoztató 155 társaság vezetői az úgynevezett "Tudományos Alapú Célok" kezdeményezés (SBTi) keretében írták alá a közös nyilatkozatot, mely így az eddigi legnagyobb, ENSZ által támogatott, vezérigazgatók vezetésével létrejött éghajlatvédelmi érdekképviseleti erőfeszítés.

Az aláírók között ott találjuk Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját is. A vállalatok a kormányokat sürgetik, hogy a gazdaságösztönző csomagokat a lehető legnagyobb mértékben a fenntarthatósági szempontok és a klímatudomány legfrissebb eredményeinek figyelembe vételével állítsák össze.

Olyan politikát tartanak kívánatosnak, mely erősíti az országok és gazdaságok ellenálló képességét a klímaváltozás okozta jövőbeli sokkokkal, katasztrófákkal és kockázatokkal szemben, mégpedig a 2015-ben megfogalmazott Párizsi Klímaegyezmény ambícióinak támogatásával. Ebben a világ legtöbb országa vállalta, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével erőfeszítéseket tesz a globális földfelszíni átlaghőmérséklet emelkedésének az iparosodás előtti szinthez képest jóval 2, lehetőleg azonban 1,5 Celsius-fok alatt tartása érdekében. További miértek és hogyanok Major András tollábol, a Portfolio.hu-n ide kattintva olvashatóak.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.