Fenntarthatóság

Apró változtatások, amelyekkel zöldebb lehet a fürdőszobája

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2020.05.26. 09:09

Néha a fenntarthatóság drágának, macerásnak, óriási feladatnak tűnhet, főleg akkor, ha arról van szó, hogy a lakást vagy házat hogyan alakítsuk át minél környezettudatosabbra. Pedig néha elég néhány apró változtatás, és máris kicsit zöldebbé válik az életterünk – a fürdőszobában például ilyenekben érdemes gondolkodni.

Cserélje le a zuhanyfejet!

Ma már viszonylag olcsón lehet olyan zuhanyfejeket kapni, amelyek spórolnak a vízzel, és csak annyit engednek át, amennyit szükséges – anélkül, hogy a zuhanyzás élménye romlana. Érdemes ezzel kezdeni a fürdő környezetbaráttá alakítását, ebben a helyiségben ugyanis általában a vízfogyasztás, vagyis inkább a vízpazarlás az egyik legnagyobb probléma. Ez a párezer forintos beruházás máris sokat segít a háztartás rezsijének csökkentésében, és a környezet védelmében is.

Ne használjon eldobható vattakorongokat!

Sem bármilyen, eldobható szépségterméket – ha teheti, még a fültisztítóból is vegyen fából, bambuszból, vagy bármilyen környezetbarát anyagból készült változatot! Arctisztító korongok és vatta helyett vásároljon arcra gyártott törölközőt, már készül olyan is, amihez még arclemosót sem kell használni, elég, ha bevizezi, leviszi a napi szennyeződéseket. Az ilyen szépségápolási termékekből már szinte minden drogériában lehet környezetbarát, többször használatos változatot találni.

Cserélje le a fogkeféjét!

Vagy vásároljon környezetbarát anyagokból készült változatot, vagy elektromos fogkefét, aminek ugyan a fejét ugyanúgy cserélni kell két-háromhavonta, mégis kevesebb műanyaghulladékot termel, mint egy egész kidobott fogkefe. A zöld anyagokból készült változatok ugyan kicsit drágábbak, mint a hagyományos társaik, de az biztos, hogy rengeteg műanyaghulladéktól megmenthetjük a bolygót, ha ilyet használunk inkább.

Használjon lebomló kukászacskót!

Ha van a fürdőszobájában kuka, figyeljen arra, hogy a zacskó, amit vesz bele, lebomló anyagból készüljön. Egy kicsit lehet, hogy utána kell járni annak, hol lehet ilyet itthon vásárolni, de nem lehetetlen – és máris kevesebb műanyagot termel a fürdőszobájában.

Vásároljon műanyagcsomagolás nélküli szépségtermékeket!

Ma már nemcsak a szappant választhatjuk, ha nem akarunk felesleges műanyagot gyártani a fürdőszobai tisztálkodás közben: lassan minden termékből lesz olyan változat, ami papírcsomagolásban, mindenféle műanyag nélkül érkezik. A szappan mellett van már ilyen samponból, fürdőgolyóból, dezodorból, hogy csak a leghétköznapibbakat említsük. Ez ráadásul utánajárást sem igényel, ugyanis már szinte minden drogériában lehet kapni ilyen termékeket.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.