Trading

Olaj és tőzsde

NRGreport | 2020.05.28. 09:14

Az olajár az előző napi csökkenést folytatva csütörtökön is esett. Az amerikai nyersolajkészletek ugyanis az elmúlt héten a várt 1,9 millió hordós csökkenés helyett 8,7 millió hordóval emelkedtek. Az előző héten 4,8 millió hordós volt a csökkenés. A piacokon olyan értesülések is szárnyra kaptak, miszerint Oroszország az OPEC-megállapodás júliusi lejártával nem kívánja már tartani magát a termeléscsökkentéshez.

Indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A vezető európai tőzsdeindexek a határidős jegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a kereskedés kezdetén közel egy százalékos emelkedéssel tetézhetik az előző nap elért nyereségeiket.

Szerdán emelkedéssel nyugtázták az európai tőzsdék az Európai Bizottság 750 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagjának a tervét. A londoni, frankfurti és párizsi piacok közel háromhavi, a madridi tőzsde másfél havi, a milánói egy havi csúcson zártak. Londonban 1,26 százalékos erősödést ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,33 százalékkal, a párizsi CAC.40 1,79 százalékkal zárt magasabban. Milánóban 0,28 százalékos, Madridban 2,44 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést a tőzsde.

A páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,24 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 0,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,73 százalékkal zárt magasabban.

A járványügyi korlátozások enyhítésének köszönhetően kezdik visszanyerni korábban elszenvedett veszteségeiket a leginkább érintett ágazatok papírjai. A német Tui utazási iroda részvénye például a keddi 52 százalékos nyereségét szerdán további 15 százalékkal tetézte, hasonlóképpen a Cineworld moziüzemeltető vállalat részvénye is újabb 11 százalékkal erősödött a keddi nagy nyereség után.

Kiemelkedő, 17 százalékos árfolyamnyereséget ért el a Renault részvénye is, miután a szerdai bejelentés szerint új alapokra helyezték és megerősítették a Renault, Nissan és a Mitsubishi autógyárak közötti együttműködést.

Az euró erősödött, a jegyzés 1,1031 dolláron, nyolcheti csúcson is járt a csütörtöki globális kereskedelemben. Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával a jegyzés 0,05 százalékkal állt magasabban 1,1008 dolláron.

Az arany ára a Hongkong okán támadt amerikai-kínai politikai feszültség miatt emelkedik. Az amerikai külügyminiszter bejelentése szerint autonómiája elveszítésével megszűnhet Hongkong amerikai törvények szerinti speciális státusza, ami veszélybe sodorja globális pénzügyi központként játszott szerepét. A spot ár 0,40 százalékkal állt magasabban reggel hét órakor unciánként 1715,99 dolláron. (MTI)

  NRGreport
Címkék
#olajár   #OPEC+   #Oroszország   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.