Innováció

A technológiai ugrás mindenki számára kötelező

NRGreport | 2020.06.03. 07:43

A koronavírus-járvány felgyorsíthatja az autóipar átalakulását, még inkább előtérbe kerülhetnek az Ipar 4.0, illetve az ipari digitalizációs megoldásokban rejlő hatékonyságnövelő lehetőségek. A digitalizáció, az automatizáció és a robotizáció gyakorlatilag minden szereplő számára kötelezővé válik abban az esetben, hogyha versenyben kíván maradni. Ez főként azoknak a kisebb szereplőknek jelenthet problémát, amelyeknek a fejlesztésekhez szükséges tőke biztosítása már a járvány előtt is kihívás volt. Ebben a kiélezett helyzetben hatalmas szükség van az állam segítségére, amely többféle támogatáson keresztül is elősegíthetné a hazai autóipari vállalatok helyzetének stabilizálását, versenyképességének javítását. Többek között ezek derültek ki abból az exkluzív körinterjúból, amelyet a csütörtökön megrendezésre kerülő Járműipar 2020 online konferencia résztvevőivel, Dedéné Novotni Annával, Ács Istvánnal, Horváth Szabolccsal és Jónás Lászlóval készített a Portfolio.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a szemünk láttára alakul át teljesen a világ autóipara: a hálózatba kapcsolt, egymással és a környezetükkel kommunikáló elektromos- és önvezető autók térnyerése, a közösségi járműmegosztók népszerűsége, a vásárlói igények gyors változása egyaránt arra kényszerítik az iparág szereplőit, hogy őrült összegeket fordítsanak a kutatás és fejlesztésre, átalakítsák, modernizálják gyártási folyamataikat az Ipar 4.0 szellemében, szükség esetén rohamos gyorsasággal alakítsák át üzleti modelljeiket. A rendkívül költséges fejlődésből keletkező kihívásokat pedig tovább nehezíti a szabályozás súlya, valamint a koronavírus váratlan megjelenése, terjedése és az iparágra gyakorolt hatásai.

Még többet erről a témáról Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai online konferenciájá -n,  június 4-én.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.