Fenntarthatóság

Az USA már 15 éven belül 90%-ban zöldáramra tudna váltani

NRGreport | 2020.06.11. 08:08

Korábbi előrejelzések szerint 2050-ig lehetetlen lenne szénsemlegessé varázsolni az Államok áramhálózatát, vagy ha egyáltalán, akkor azzal jelentősen drágulna a villany.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) friss tanulmánya szerint viszont olyan szinten csökkent a szél-, nap- és akkumulátoros beszerzési költsége a közelmúltban, hogy akár már 15 éven belül 90 százalékban zöldáram láthatná el a háztartásokat, áremelkedés nélkül – figyelt fel rá a Qubit.

Az elmúlt tíz évben a háztartási napenergia ára 82 százalékkal csökkent, a szárazföldi szélenergiáért pedig 39 százalékkal kell kevesebbet fizetni – állapította meg a nemzetközi megújulóenergia-ügynökség (IRENA) jelentése. Sonia Aggarwal, a tanulmányt szakmailag ellenőrző energiaszakértő szerint sokan arra számítottak, hogy az árcsökkenés idővel megáll egy szinten, ehelyett az történt, amit a számítógépes csipek világában a Moore-törvény jellemez: „folyamatos költségcsökkenést tapasztaltunk.”

A Berkeley tanulmánya szerint az Egyesült Államok a 2030-as évre 70 százalékban tudna megújuló energiaforrásokból származó áramot szolgáltani, és ezzel 18 százalékkal csökkenené a káros kibocsátásokat. Ha 2035-re sikerülne a 90 százalékos célt elérni (a maradék 10 százalékot földgázzal pótolnák, amennyiben a megújulók időszakosan nem termelnének elég áramot), azzal már 27 százalékkal lenne csökkenthető a kibocsátás, végül technológiai innovációkkal 2045-re lehetne elérni, hogy a teljes villamosenergia-hálózatot megújulókból lássák el. A Qubit további részletes beszámolója itt folytatódik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.