NRGreport
Menü

Megújuló energia: mi válthatja le a szaldós elszámolást?

Elemzés | NRGreport | 2020-06-23 08:41

Hosszú távon nem tartható fenn az a jelenlegi rendszer, amelyben a szolgáltatónak a fogyasztói áron kell átvennie az áramot a fogyasztótól. De végül mégsem ezért, hanem egy uniós rendelkezés miatt fog megszűnni a szaldós elszámolás  - írja a Villanyautósok.hu.

A X. Szolár Konferencián Tóth Tamás a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnökhelyettese jelentette be, hogy 2024-től az eu-s jogszabályoknak megfelelően megszűnik a szaldós elszámolás. Ezt a bejelentést Kiss Ernő a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke azzal egészítette ki, hogy a legjobb tudomása szerint, aki 2024 előtt már megszerezte a jogosultságot, annak ez a továbbra is fennmarad.

Az említett EU-s jogszabály nem más, mint A villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló 2019/944 irányelv, melynek 15. cikke a következő rendelkezéseket tartalmazza:

„A tagállamok biztosítják, hogy az aktív felhasználók (…) esetében olyan költségtükröző, átlátható és megkülönböztetésmentes hálózati díjakat alkalmazzanak, amelyekben külön számolják el a hálózatba táplált villamos energiát és a hálózatból kivett villamos energiát…
Azok a tagállamok, amelyek olyan meglévő rendszereket alkalmaznak, amelyek nem külön számolják el a hálózatba táplált és a hálózatból kivett villamos energiát, 2023. december 31-ét követően nem biztosíthatnak új jogokat e rendszerek keretében.”

A rendelkezésre álló információk alapján a villanyautosok.hu cikke vázolt fel néhány lehetséges jövőbeni forgatókönyvet. Kiss Ernő szerint (lásd fent) a már meglévő háztartási méretű kiserőműveket (HMKE) nem érinti a változás.
2018/2001 számú, a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló irányelv (RED 2) 6. cikke ezt mondja: „…a tagállamok gondoskodnak arról, hogy a megújuló energiákkal kapcsolatos projektekhez már nyújtott támogatások szintje és feltételei ne változzanak úgy, hogy korlátozzák a támogatási jogosultságokat, illetve veszélyeztessék a már támogatott projektek gazdasági életképességét.” Az EU-s jogszabályok és a konferencián elhangzottak alapján tehát a 2024 előtt létesült HMKE-k esetében nem várható változás. 

Erre persze lehet azt mondani, hogy a 6. cikk megfogalmazása elég sokféleképpen értelmezhető, de ha több más szempontból is megvizsgáljuk a kérdést akkor elég valószínűtlen hogy a már megszerzett jogosultságokat később megvonnák – véli a további részletekkel szolgáló cikk Villanyautósok.hu-n.

Címlapkép forrása: Pixabay

NRGreport | Forrás: Villanyautósok.hu