Vállalatok

Az INA a sziszeki biofinomító stratégiai beruházási projektté nyilvánítását kérte a kormánytól

NRGreport | 2020.06.24. 05:22

Az INA horvát olajipari vállalat a sziszeki biofinomító stratégiai beruházási projektté nyilvánítását kérte a gazdasági minisztériumtól júniusban – derült ki a vállalat MTI-hez eljutatott közleményéből kedden. A 250 millió eurós (87,3 milliárd forint) beruházás egy részét az INA uniós fejlesztési forrásokból fedezné.

Az INA februárban írt alá licencszerződést a francia AXENS vállalattal a FuturolT technológia alkalmazásáról második generációs, "negatív szén-dioxid-kibocsátású" bioetanol előállításához. Továbbá tavaly decemberben szerződést írt alá a belga De Smet Engineers & Contractors vállalattal, a kiegészítő létesítmények alaptervezéséről és a meglévő finomítói infrastruktúra integrálásáról. Az INA a bioüzemanyag előállításához a Bc Intézettel együttműködve biomassza növény, miszkantusz termesztésébe kezdett. A nyersanyag-ellátási lánc létrehozásához szükséges mezőgazdasági beruházásokat 50 millió euró becsüli a cég.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a biofinomító projekt kivitelezése összhangban áll a vállalat fejlesztési irányelveivel, és bizonyítja az Új irány program iránti elkötelezettséget. A sziszeki telephely fontos az INA működése szempontjából, minden ezt megelőző tevékenység pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a végső döntés megszülessen a befektetésről.  

Megjegyezte, hogy az Európai Unió és a Horvát Köztársaság kormányának támogatása kulcsfontosságú előfeltétele annak, hogy megvalósuljon Horvátország és az INA számára is fontos projekt, amely minden elemével illeszkedik az európai zöld megállapodáshoz és energiastratégiához.

Az olajvállalat 2018 végén hagyta jóvá az INA Downstream 2023 New Course elnevezésű programot, amelynek célja, a downstream (feldolgozás és kereskedelem) és az egész vállalat hosszú távú fenntarthatósága.

A program része, hogy leállítják a sziszeki üzemben a hagyományos kőolajfinomítást, és a finomítót üzleti tevékenységeknek helyet adó, ipari telephellyé alakítják át, amely további fejlesztések helyszíne is lesz, valamint az INA értékes része marad. A korábban bejelentett bitumen-beruházás mellett még több, a stratégiai céloknak megfelelő projektek lehetőségét is vizsgálja az INA Sziszekben, mint például logisztikai központ kialakítását, kenőanyag termelését és biokomponens finomítását, valamint napenergia-erőmű építését.

Folyamatban van a rijekai finomító korszerűsítése is. A beruházás tartalmazza a maradékfeldolgozó üzem megépítését, a meglévő üzemek felújítását, valamint egy új kikötő megépítését, amely lehetővé teszi a petrolkoksz zárt térben történő tárolását. A maradékfeldolgozó üzemnek köszönhetően nő a finomítóban előállított nyereségesen értékesíthető termékek (motorüzemanyagok) aránya. Az új üzem építési munkálatai hamarosan elkezdődnek és várhatóan 2023-ra fejeződnek be. A projekthez tartozó beruházások összértéke több mint 4 milliárd kuna (184 milliárd forint), amely a legnagyobb beruházásnak számít a vállalat történetében.

Az INA célja, hogy az éveken keresztül veszteséget termelő finomítói tevékenységet nyereséges üzletággá alakítsa át, és végül minden üzletágának megerősödésével egy még sikeresebb integrált üzleti modellt működtessen – olvasható a közleményben.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Címlapkép forrása: balkaneu.com

  NRGreport
Címkék
#bioetanol   #biofinomító   #INA   #kőolajfinomító   #Mol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.