NRGreport
Menü

Több száz lengyel benzinkútra tárgyalhat a Mol

Vállalatok | NRGreport | 2020-07-02 12:27

Lengyel lapértesülés szerint a Molnak értékesítené négyszáz lengyelországi töltőállomását a lengyel PKN Orlen, a két régiós olajipari vállalat erről folytat tárgyalásokat.

A Puls Biznesu gazdasági napilapra hivatkozva a Világgazdaság azt írja, a magyar társaság az akvizícióval leánycége, a Slovnaft lengyelországi benzinkút-hálózatát bővítené. A tranzakció részeként eszközcseréről is szó lehet, vagyis a Mol a külföldi kútjaiból adhat át a lengyel cégnek. A lengyel sajtóértesüléseket nem kommentálta a Mol.

Az üzlet az 1800 lengyelországi töltőállomással rendelkező PKN és a Lotos fúziója miatt vált szükségessé, a két lengyel energiaipari társaság egyesülésének versenyjogi jóváhagyásához csökkenteniük kell kiskereskedelmi egységeik számát.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint – öt idézi a Világgazdaság cikke - a több száz egységből álló, lengyel átlagforgalmat képviselő, jó minőségű hálózat átvételében van ráció, ez ugyanis már önmagában költséghatékony működtetést tesz lehetővé, a Molnak ugyanakkor nem áll érdekében a töltőállomások elcserélése – mondta lapunknak. A szakértő azzal érvel, hogy a magyar társaság a szlovákiai és a magyarországi kútjait a pozsonyi és a dunai finomítóinak közelsége révén közvetlenül tudja ellátni olajtermékekkel, így azokat sokkal jövedelmezőbben tudja működtetni, mint a finomítóitól sokkal távolabb fekvő lengyel területeken lévőket.

Címlapkép forrása: Beata Zawrzel/NurPhoto

NRGreport | Forrás: Világgazdaság