NRGreport
Menü

Jön a kerékpározás éve

Szabályozás | NRGreport | 2020-07-14 11:09

A magyar kormány a pénteki döntésével az idei második félévet és 2021 első félévét hirdette ki erre a célra.

A határozat úgy szól, hogy a kormány a kerékpározás növekvő népszerűségére és fenntarthatósági, klímavédelmi, nemzetgazdasági, továbbá közlekedésbiztonsági szempontjaira tekintettel meghirdeti a „Kerékpározás éve” programot, és a Program tervezésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok kormányzati koordinációjának ellátására az aktív Magyarországért felelős kormánybiztost jelöli ki – írja a Portfolio.

kormánybiztos feladata, hogy az érintett miniszterekkel együttműködve tegyen javaslatot a programhoz kapcsolódó jogalkotási feladatokra és egyéb intézkedések megtételére. A kormánybiztos feladata továbbá az érintett miniszterek és szakmai szervezetek bevonásával a 2020–2030. közötti időszakra szóló nemzeti középtávú kerékpáros stratégia elkészítése és kormány elé terjesztése az év végéig.

A kormány döntéséből az is kiderül, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása érdekében változhat a KRESZ.

BFK Budapest Fejlesztési Központ pedig azt a feladatot kapta, hogy gondoskodjon Budapest és a fővárosi agglomeráció kerékpáros kapcsolatainak, a térségben a kötöttpályás közlekedés kerékpáros elérhetőségének, a kerékpárút hálózatának állapotáról és fejlesztésének fő irányairól szóló koncepció kidolgozásáról. Ennek határideje szintén az év vége.

Emellett a kormány több formában is tervezi támogatni az elektromos biciklik vásárlását a következő egy évben megvalósuló program keretében.

Címlapkép forrás: Pixabay

NRGreport | Forrás: Portfolio