Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Már nem szállna el az olajár, ha újabb hullám jön

NRGreport | 2020.07.19. 18:47

Júliusban inkább negatív piaci kilátásokról és 40 dollár alá benéző olajárról számoltunk be, a legújabb derűlátó várakozások szerint azonban a COVID-19 egy esetleges második hulláma már közel sem rengetné meg a tavaszihoz hasonlóan a piacot.

A koronavírus okozta olajárzuhanás megfékezésére az OPEC+ országai az olajkitermelés visszafogásáról állapodtak meg májusban. Az érintett országok a vállalás szerint napi 9,7 millió hordóval csökkentették kitermelésüket azóta, most ez a szám augusztustól napi 7,7 millióra csökken decemberig. A megállapodás résztvevői a döntést a világgazdaság fokozatos felépülésével indokolták, miközben azt is hozzátették, hogy a piacok újbóli kiegyensúlyozása nehéz feladat lehet, ha a koronavírus második hulláma beüt.

Azonban három tényező is arra utal, hogy az olajárak alakulása másként zajlik majd, mint áprilisban – összegzi cikkében az oilprice.com. Az első, hogy mostanra számos országban sokkal nagyobb felkészültséggel tudnának kezelni egy újabb egészségügyi krízist. Kína, a válság egyik korai epicentruma, tervet készített a második fertőzéshullám kezelésére, miszerint szigorú tesztelést és a korlátozások újbóli bevezetését rendeli el azokon a területeken vagy ágazatokban, ahol az esetszámok kiemelkedően magasak. Hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ahol egyesek szerint nem is érdemes második hullámról beszélni, egyszerűen csak az első hullám elhúzódását láthatjuk.

A második körülmény, amit érdemes számításba venni, hogy a négy hónappal ezelőttihez képest világszerte megalapozottabb döntések születnek arról, hogyan kell kezelni a koronavírus járványt, nem is beszélve azokról a törekvésekről, amelyek a COVID-19 ellenszerének megtalálására fókuszálnak. Ezzel kapcsolatban is vannak már pozitív előrejelzések, a piacok pedig általában kedvezően reagálnak az ilyen jellegű hírekre.

Végül pedig, annak ellenére, hogy eleinte számos kétség merült fel, hogy az OPEC+ tagok mennyire tartanák magukat a termeléscsökkentéshez, úgy tűnik egyre komolyabban veszik a kötelezettségvállalásaikat – látva, hogy az első körös csökkentés után sikeresen stabilizálódott a piac.

Még sok minden történhet november 30-ig, amikor a OPEC+ megtartja a következő teljes ülését, de most az látszik, hogy az olajtermelők megtanulták a leckét, és egyhamar nem fognak harcba szállni a piaci alapelvekkel.

  NRGreport
Címkék
#covid-19   #energia   #energiapiac   #koronavírus   #olaj   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.