Trading

Miként alakulhatnak az olajárak az év végéig?

NRGreport | 2020.07.22. 12:21

Az OPEC egyre inkább finomhangolja az olajpiacot, és élvezi a visszanyert vezető szerepét a világ olajpiacán. De a kereslet változására nekik sincs ráhatásuk, pedig ez lehet a meghatározó tényező 2020 fennmaradó részében. Nem várható, hogy a jelenlegi 40-45 dolláros Brent ár változna az év végéig, de nő az esély arra, hogy lefelé tör ki az olajár ebből a sávból, ha a járvány és a politikai helyzet drasztikusan romlik – írja Pletser Tamás elemző, az Erstemarket.hu-n.

Az OPEC+ a tavaly októberben elfogadott kvótákhoz képest napi 7,7 millió hordóval kisebb termelést tervez augusztustól, vagyis a kínálat az áprilisi döntéshez képest közel napi 2 millió hordóval nőhet. Szaúd-Arábia olajminisztere, Salman bin Abdulaziz szerint az elmúlt három hónap, és különösen a júniusi időszak masszív keresletnövekedése lehetővé teszi, hogy a kartell nagyobb nyersolajmennyiséggel árassza el a világot. Ráadásul ez az exportnövekmény meg kisebb is lehet, ha Irakot és Nigériát sikerül rávenni a termelési szintek csökkentésére. Ez a két ország ugyanis az előírthoz képest többet termelt eddig. Az augusztusi OPEC+ kínálatnövekedése kisebb lehet emiatt napi 2 millió hordónál, a becslések szerint inkább 1,4-1,6 millió hordó/napot tehet ki. Kedvező hír, hogy az augusztusi orosz kőolaj exportterv alig változott júliushoz képest, vagyis a fő szövetséges Oroszország betartja az egyezséget.

A keresleti oldal az idei évben 7,9 millió hordó/nappal csökkenhet átlagosan 2019-hez képest a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb, júliusi becslése szerint, de havi bontásban jelentős eltérések vannak. Az áprilisi közel 30 millió hordós napi olajfogyasztás csökkenés a tavaly év végi szinthez képest ugyanis júniusra jelentősen mérséklődött. A becslések szerint csak 5-7 millió hordó/nappal lehet a globális kőolaj kereslet alatta jelenleg a tavalyi decemberi szinteknek. A főbb termékek esetében – a repülőbenzint kivéve – egyszámjegyű százalékra mérséklődött a fogyasztás visszaesése elmúlt hetekben. Júniusban kimagasló volt Kína olajvásárlása – az ország napi 14 millió hordós napi finomítói termelése mindenkori csúcsot jelent. Úgy tűnik, hogy az ázsiai ország kihasználja a bőséges nyersolaj kínálatot és maximumra futtatja fel üzemeit és tárolóit.

A legfontosabb olajipari termékek kereslet változása az elmúlt hónapokban

Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség

A legfőbb kérdés, hogy az év hátralévő időszakában fennmaradhat-e ez a kedvező keresleti növekedés. Az IEA szerint igen, sőt 2021-ben további 5,3 millió hordó/nap fogyasztás növekedés várható. Ezzel együtt nőnek a lefelé mutató kockázatok. Egyrészt a koronavírus járvány továbbra sem szűnt meg, sőt, az elmúlt hetekben, főleg az amerikai kontinensen a pandémia újabb lendületet kapott. A kínai-amerikai szembenállás a novemberi USA elnökválasztásig nem fog változni, sőt egyes vélemények szerint utána sem. Ez pedig a világkereskedelem hanyatlását hozhatja. Emellett a mostani krízis előhozta a szőnyeg alá söpört problémákat, a társadalmakban évtizedek óta gyűlő feszültséget és elégedetlenséget, a masszív jövedelmi különbségeket. Ez pedig nem sok jóval kecsegtet, hiszen az olaj kereslete igazából (a közvélekedéssel ellentétben) békeidőben és gazdasági prosperitás idején nő, nem polgárháborúk idején. Iparági oldalról pedig nagyon aggasztó a finomítói árrések világszerte tapasztalt gyengesége, ami előbb-utóbb az egységek kapacitáskihasználtságának mérsékléséhez vagy a finomítók bezárásához vezet, ami visszahat a nyersolaj keresletére. Az OECD termékkészletei 3.216 millió hordón álltak idén májusban, ami bőven felette van a szokásos 2.500-2.700 millió hordós szintnek. 2020 első öt hónapjában ráadásul napi 2 millió hordós növekedés volt a készletekben a becslések szerint, tehát egyáltalán nincs igény nagyobb finomítói aktivitásra.

A fő kérdés, hogy mennyire sikerül hatékonyan alakítania az OPEC-nek a kínálatot, és sikerül-e másodjára is rávenni a tagokat, hogy csökkentsenek a kínálaton, ha a piaci helyzet ilyen módon alakul. Ez nem lesz egyszerű, még akkor sem, ha az utóbbi időben jól vizsgázott a kartell. Mindenesetre látható, hogy az OPEC mindent megtesz, hogy finomhangolja a világ olajpiacát, miután az amerikai palaolaj szektor gyengülésével ez a szerep ismét visszahullik az 50 éves kőolaj kartell ölébe. A történelmi lehetőség adott, a befektetők kíváncsian várják, sikerül-e megtartani, vagy akár növelni a mostani kőolajárakat az év végéig – szögezi le elemzésében Pletser Tamás szakértő.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.