Fenntarthatóság

Hogyan előzzük meg hogy kigyulladjon a napelemes rendszerünk?

NRGreport | 2020.07.28. 06:03

Az ajkai idősotthonban történt július 26-i napelemes tűz ráirányította a figyelmet a kérdésre, hogy mit tegyünk, ha kigyullad a rendszerünk?

A napelemes rendszerrel szerelt épületek többségénél regisztrált tűzesetek forrása nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakult ki. Annak érdekében, hogy a rendszer hibájából fakadó tűzeseteket kiszűrjük (melynek forrása többnyire kivitelezési hiba) fontos, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkező napelemszerelő vállalkozót bízzunk meg, aki jóminőségű alapanyagokkal dolgozik – írja az Alternativenergia.hu.

A probléma az esetek döntő többségében kivitelezési hibából és a nem megfelelő rendszerelemek megválasztásából keletkezhet. Például az inkompatibilis csatlakozók összekötése, vagy azok gyengébb minőségű változatainak használata. A silányabb kontaktelemek, vagy a rossz bekötés esetén az érintkezési pontokon akár 1000 fokos hőmérséklet is kialakulhat, ami könnyedén lángra lobbanthatja a tetőszerkezetet. A csatlakozók mellett a nem megfelelő kábelek megválasztása volt a tűz forrásaként legtöbbször előforduló eset. A napelemes rendszereknél fontos, hogy olyan időjárásálló vezetékek kerüljenek alkalmazásra, amelyek ellenállnak a külső hatásoknak és szigetelésük nem károsodik az évek során. A hagyományos, beltérben használt kábelek a napsütésnek, a hőmérséklet szélsőséges változásának nem állnak ellen, így azok borítása megsérülhet és szintén rövidzárlatot, majd tüzet okozhat. A kábelek elhelyezése esetén még fontos odafigyelni arra, hogy a lemezzel borított felületeken megfelelő legyen a kábelbevezetés, hogy elkerülhető legyen a vezetékek elnyíródása.

Amennyiben tűz ütne ki azon az épületen, amin napelemek is működnek, akkor feltétlenül fontos, hogy az áramot termelő rendszert leválaszuk a hálózatról. Ahogy a napelem nélküli épületeknél, úgy a panelekkel szerelt esetben is az első feladat, hogy az ingatlan áramtalanítása megtörténjen. Mindez azért fontos, hogy az épületben tartózkodókat és a tűzoltókat ne érje áramütés. Ezt követően lehet csak megkezdeni a vízzel való oltást. A napelemeket és invertereket gyártó cégek az utóbbi években komolyan foglalkoztak a tűzvédelemmel és a tűzmegelőzéssel. A fejlesztések során a probléma megelőzésére az eddigi legjobb és legelterjedtebb megoldás a tűzeseti leválasztó. Ez a szerkezet segít abban, hogy a napelemes rendszer DC oldali része lekapcsolásra kerüljön tűz bekövetkezésekor.

Címlapkép forrása: Alternativenergia.hu

 

  NRGreport
Címkék
#inverter   #napelem   #tűz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.