NRGreport
Menü

Az Apple azt ígéri 2030-ra karbonsemleges lesz

Vállalatok | NRGreport | 2020-07-30 06:22

A Lego, az Adidas és az IKEA után az Apple is bejelentette, hogy szeretne 2030-ig teljesen karbonsemlegessé válni. 

Az Apple adatközpontjai már 2014 óta száz százalékban tiszta energiával működnek, a cég összes létesítményében 2011 óta 54 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása – írja az Mnnsz.hu – a vállalat közlése alapján. A cég kidolgozott egy tízéves ütemtervet, amelyben azokat az intézkedéseket határozták meg, amelyek a termékfejlesztésben, a gyártásban, valamint a folyamataikban is szükségesek ahhoz, hogy a 2030-as célt elérjék. Ezek közé tartozik a környezetbarát design, az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a közvetlen kibocsátás csökkentése és az üvegházhatású gázok kivonása.

A szén-dioxid csökkentése érdekében olyan alumínium olvasztási folyamatot fejlesztenek ki, amelyben az üvegházhatású gázok helyett oxigén keletkezik. A régi készülékek rezgőmotorjait (Taptic Engine) robottechnológia segítségével teszik újrahasznosíthatóvá. Az Apple Daisy névre keresztelt robotja eltávolítja a termékekből a régi motort, Dave pedig szétszereli őket és kivonja belőlük a ritkaföldfémeket és a volfrámot, így pedig újrahasznosíthatóak lesznek és nem végzik hulladékként.

Befektetnek a megújuló erőforrásokba is, amellyel a cég szerint olyan hatást fognak elérni, mintha évente 3 millió autót távolítanának el az utakról. Támogatni fogják azokat a környezetvédelmi szervezeteket, amelyek a szén-dioxid emisszió csökkentéséért küzdenek és szorosabb együttműködést alakítanak ki a felsőoktatási intézményekkel a kutatás-fejlesztés érdekében.

NRGreport | Forrás: MNNSZ