NRGreport
Menü

Beszámolt a PannErgy Nyrt.

Vállalatok | NRGreport | 2020-08-10 14:16

A PannErgy Nyrt. 3,197 milliárd forint árbevételt ért el az idei első félévben a tavalyi hasonló időszak 3,121 milliárd forintja után, ugyanakkor konszolidált nettó nyeresége csak 93 millió forint lett az egy évvel korábbi 603 millió forintot követően - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett első féléves beszámolóból.

Az IFRS szerint készített konszolidált jelentésben tájékoztatnak arról, hogy az árbevételből 2,697 milliárd forintot tett ki a hőértékesítés, amely 3 százalékos csökkenés éves alapon. A hőértékesítési terv a járvány miatt megváltozott piaci környezetben is teljesült - jelezték.

Az EBITDA (kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) 1,451 milliárd forintról 1,461 milliárd forintra, az EBITDA-hányad 46,5 százalékról 45,7 százalékra csökkent.

Rövid távú céljaik közül kiemelték a győri és a miskolci geotermikus rendszerek termelői kapacitásainak bővítését. Hangsúlyozták, hogy a PannErgy Csoport beruházásai összhangban vannak a Nemzeti energiastratégiával és a Megújuló energiahasznosítási programmal, a cég projektjei támogatják Magyarország klímapolitikáját.

A hőmérséklet melegedése a cég vezetése szerint nem veti vissza a geotermikus hőtermelés kibocsátását. Több év átlagában inkább még kedvezőek is a kilátások, hiszen a kevéssel fagypont feletti hőmérséklet kedvez a geotermikus hő értékesítésének - mutatnak rá. A telek enyhülése az átmeneti évszakok esetleges hőigénycsökkenését is ellensúlyozhatja, a PannErgy emiatt nem számít arra, hogy a klímaváltozás rontaná a kilátásait.

A geotermikus energiatermelő rendszerek kiépítésével és üzemeltetésével foglalkozó vállalatot a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. Részvényei csütörtökön 608 forinton fejezték be a kereskedést. Egy éven belüli legmagasabb árfolyamuk 772 forint, a legalacsonyabb 461 forint volt.

A PannErgy Nyrt. pénteki közgyűlése jóváhagyta az igazgatótanács közgyűlési hatáskörben korábban hozott határozatát, amelynek értelmében eredménytartalékba helyezik a 2019. évi adózott eredményt, 43,47 millió forintot, így a társaság nem fizet osztalékot - közölte a PannErgy Nyt. pénteken az MTI-vel.

Címlapkép forrása: Pannergy.com

NRGreport | Forrás: MTI