Trading

Akár Magyarország is részesülhet az óriási fekete-tengeri gáztalálatból

NRGreport | 2020.08.25. 08:21

Reuters – török forrásokra hivatkozva azt írta, a várható készlet nagysága elérheti akár a 800 milliárd köbmétert is. ez csaknem ötszöröse a 2019-ben a Gazprom által Európába exportált mennyiségnek.

Akár a magyar gázellátásban is változást hozhat néhány éven belül a pénteken bejelentett hatalmas török gáztalálat, főleg, ha az valóban egy még nagyobb készlet részét képezi. Nettó exportőri pozícióba kerülve Törökország számos országban találhat vevőt , amihez hamarosan aTörök Áramlat gázvezeték kapacitásának jelentős része is rendelkezésükre állhat – írja elemzésében a Portfolio.

Aligha ilyen folytatásra számított Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor nem egészen kilenc hónappal korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb államfő jelenlétében Isztanbulban ünnepélyes keretek között átadta az orosz gáz exportjára szánt Török Áramlat gázvezetéket. Akárhogy is, az Erdogan által pénteken bejelentett, Törökország történelmének legnagyobb földgáz-találata teljesen átrajzolhatja a térség energiatérképét, rendkívül érzékeny veszteséget okozva az orosz állami gázüzletnek. Ráadásul nem kizárt, hogy Putyinnak nem csak a hatalmas török piac elvesztésébe, de abba is bele kell majd törődnie, hogy az elsősorban általa szorgalmazott új gázvezetékeken a török gáz más balkáni államokban és esetleg Magyarországon is piacot vesz majd el az országa exportbevételeinek jó részét biztosító orosz gáz elől – folytatja cikkében – számos további tényező elemzésével  – Major András a Portfolio-n.

Címlapkép forrása: TPAO

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.