Vállalatok

Napkövető rendszer irányítja az új napelempark paneljeit

NRGreport | 2020.08.28. 06:11

Egy alig több, mint ezer fő lélekszámú kistelepülés, a Tolna és Baranya megye határában fekvő Vásárosdombó 2020 nyarán egy újabb, 499 kWp teljesítményű naperőművel gazdagodott. A környező földeken már két – szintén az Astrasun Csoport által tervezett és engedélyeztetett – napelempark termeli a kiapadhatatlan energiaforrásból táplálkozó áramot, és tervezik egy következő telepítését is – derül ki az Astrasun sajtóközleményéből.

Mínusz 28 tonna széndioxid évente

Éves szinten a 2000 órát is meghaladja a napsütéses órák száma a környéken: az ilyen szerencsés adottságú környezetben kézenfekvő megoldás munkára fogni a napenergiát. Egyetlen ilyen fél megawattos naperőmű átlagosan legkevesebb százötven, de az innovatív megoldásokat alkalmazó vásárosdombói park több mint kétszáz háztartás villamosenergia-igényét képes ellátni, s a nem megújuló energiaforrások használatát kiváltva évente átlag 28 tonna széndioxidtól menti meg a légkört. A vásárosdombói napelempark egyébként a vártnál is jobban teljesít: a teljesítményen sokat lendít a tény, hogy a napelempark paneljeit napkövető rendszer állítja az ideális pozícióba, s ezzel akár 25-30%-kal több áramot termel.

Megújuló energiaforrás a településnek

A létesítményt két hónap próbaüzem után augusztus 25-én adták át ünnepélyes keretek között a közösségnek. Az eseményen a térség országgyűlési képviselője, Nagy Csaba méltatta a napelemparhoz hasonló, Baranya megye fenntarthatósága szempontjából kulcsfontosságú tiszta energetikai beruházások jelentőségét. Kiemelte, hogy 2020 tavaszán volt egy olyan különösen szerencsés hétvége, amikor Magyarország energiamixének 27%-át termelték napelemek. A kormányzat célja, hogy a szabályozás és a támogatások szintjén megteremtsék a feltételeket a karbonsemleges megoldásoknak az élet különböző területein.

Házigazdaként Szabó László, Vásárosdombó polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a kiváló természeti adottságokkal rendelkező településnek a környezetvédelmi szempontokon túl nagyon is kézzel fogható haszna származik a napelemparkból. Egyrészt iparűzési adó formájában Vásárosdombó is részesül a vállalkozás sikeréből, másrészt pedig hasznosul az a földterület, amivel sem a mezőgazdaság, sem a termelőipar nem tud mit kezdeni, ráadásul a talaj minősége folyamatosan javul a napelemparkban.

Dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN igazgatója hangsúlyozta, hogy a napelemparkok általában barnamezős beruházásként valósulnak meg, de élettartamuk alatt rehabilitálják a területet, és nemcsak a helyi biodiverzitásnak kedveznek, hanem fokozatosan visszaadják a föld termékenységét, lehetővé téve a mezőgazdasági felhasználást is.

„Napelemes” birkanyáj és vetemény

Az Astrasun Csoport egyik környezetbarát innovációja, hogy a naperőművei területén termő füvet birkákkal nyíratja, ami a benzinmotoros kaszálás káros környezeti hatásának kiküszöbölésén kívül számos haszonnal jár: a természetes trágyázásnak köszönhetően a talaj humusztartalma feldúsul, hozzájárulva a helyi biodiverzitás gyarapodásához – nem lesz ez másként Vásárosdombón sem; a következő fűnyírás-szezont várhatóan itt is egy kisebb birkanyáj fogadja majd. A vállalat a napelemparkok agrárcélú hasznosításának más formáit is tervezi alkalmazni, például méhlegelők létrehozását, vagy ginzeng termesztését. Az energetika és az agrárium formálódó szövetségének szimbolizálására az avató ünnepségen magokat vetettek el a résztvevők a vásárosdombói napelempark területén.

A megújuló energiák hatalomátvétele

Az elmúlt évtizedben exponenciálisan növekedett a napenergia felhasználása hazánkban is. A piaci trendek azt mutatják, hogy a napelemparkok és általában a napelemes rendszerek felfutása még korántsem ért véget: a megújuló energiaiparnak ez a szereplője mutatta a legnagyobb növekedést az elmúlt években, s az igény a technológiára csak növekszik. A gazdaságok tehát napfényes úton haladnak a karbonsemlegesség felé – a változásokat nem pusztán a praktikum szülte, hiszen az Európai Unió klímastratégiájának része a karbonsemlegesség 2050-ra elvárt elérése, a fosszilis energiahordozók kivezetése, s ezzel párhuzamosan a megújuló energiaforrásokra való áttérés. Ez a folyamat az utóbbi években érezhetően felgyorsult: egy független elemző szervezet (Ember – Coal to Clean Energy Policy) júliusban nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2020 első félévében az Unió országaiban a villamosenergia nagyobb részét termelték megújuló energiaforrásokból, mint fosszilisből.

Zöld befektetések

A csodálatos baranyai dombok ölelésében fekvő, tiszta energiát termelő vásárosdombói naperőmű nem okoz tájsebet a festői környezetben, működése csendes, így az élővilág háborítatlanul virulhat körülötte.

Míg a naperőművek klímavédelmi hatásai a jövő generációinak egészségét biztosító zöld befektetések, beruházásként a termelt elektromos áram értékesítésével piaci haszonnal is járnak. A napelem panelek élettartama minőségtől függően legkevesebb 25 év – az Astrasun Csoport azonban több olyan innovációt használ magas színvonalú napelemparkjainál, ami az élettartamot akár 15 évvel, a hatékonyságot pedig átlagosan 30%-kal növeli. A sikertörténethez hamarosan részvények vásárlásával bárki csatlakozhat, a feltörekvő vállalat ugyanis – Astrasun Energy Holding néven – az év végéig tőzsdére lép, és részvényeket bocsát ki.

Címlapkép forrása: Astrasun

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.