Vállalatok

Sebességváltás: a B20 és az IEA az energiaátmenet megvalósítását sürgeti

NRGreport | 2020.09.23. 03:00

A koronavírus következtében nemcsak a globális energiaigény esett vissza, magával rántva az olajárakat, de pozitív hatásként a szén-dioxid kibocsátás is csökkent. A járványt követő gazdasági válság azonban visszavetette a beruházási kedvet, ami az energiaátmenet elérését egyaránt veszélyezteti. A B20, a G20 országok globális üzleti közössége és az IEA most közös közleményében szólította fel a G20 országok vezetőit, hogy a gazdaság rugalmas visszarendeződése érdekében aktívan támogassák az energiaátmenet felgyorsítását.

A B20 és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közös állásfoglalásában figyelmeztet: a koronavírus miatt 20%-kal esett vissza globális szinten az energiapiaci beruházások mértéke 2020-ban, míg 2050-ig éves szinten globálisan 3,5 trillió USD ráfordítást igényel a párizsi egyezményben lefektetett fenntarthatósági célkitűzések megvalósítása.

A G20 országok számára a B20 és az IEA megfogalmazta azokat a lépéseket is, melyekkel megelőzhetik a szén-dioxid kibocsátás visszaugrását és fenntartható gazdasági fellendülést érhetnek el. Ennek része az alacsony kibocsátású vagy kibocsátás-semleges technológiák használatának támogatása; az innováció elősegítése többek között az energiatárolás területén; biztonságosabb energiarendszerek kialakítása; továbbá az energia árazásának megváltoztatása; valamint a globális adatszolgáltatási rendszer transzparens működtetése, mellyel a cél az energiapiac stabilitásának növelése és a piaci kockázatelemzés segítése.

A közös közlemény kiadását követő napokban az OMV pedig bejelentette, hogy az energiaátmenet felgyorsulása miatt felülvizsgálta az olaj árára vonatkozó becsléseit. Az OMV bejelentésében hangsúlyozta, hogy a vállalat egy karbonsemleges világ igényeinek megfelelő termékportfóliót kíván kialakítani.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.