Vállalatok

Sokba kerülhet a menetrend elmulasztása a megújulók piacán

NRGreport | 2020.09.23. 15:36

Jelentős többlet terhet okozott a KÁT rendszer pótdíj elszámolásának átalakítása, az érintett naperőműveknek például már több mint 140 millió forintot kellett bírságként befizetniük. 2020. április 1-től ugyanis kötelező a tervezett menetrendtől való eltérés arányában megfizetni az okozott kiegyenlítő energia költségeket, ami a kisebb méretű erőmű tulajdonosokat, beruházókat és üzemeltetőket komoly kihívások elé állíthatja. Nekik emiatt és méretgazdaságossági okokból is érdemes menetrendezési tevékenységüket külső szakértőre bízniuk – összegzi sajtóközleményében az ALTEO.

A pontos menetrendezés iránti szigorú követelmények meghaladhatják a jellemzően kisebb méretű erőművek a reálisan ráfordítható erőforrásait, így számukra is megoldást ígér az ALTEO leányvállalata, a Sinergy Energiakereskedő Kft., amely mostantól menetrendezési szolgáltatásokkal bővíti tevékenységét. Fix díjazásért kínál egyszerű konstrukciót és nyújt olyan szolgáltatást a KÁT és METÁR-jogosult vagy a KÁT-ból már kieső időjárásfüggő termelők részére, amely teljes mértékben mentesíti őket a menetrendezés okozta pótdíj fizetési kötelezettség alól. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, eddig már közel 500 millió forintot fizettek be bírságként a pontatlanság miatt elmarasztalt erőművek tulajdonosai és a szolgáltatók. Kockázatmentes termelésmenedzsment szolgáltatásával a Sinergy a KÁT jogosult termelőkön felül, a még próbaüzem alatt álló erőműveknek és a prémium jogosultsággal rendelkező termelőknek (METÁR) is segítség lehet. Ezen kívül, a jól szabályozható kapacitásokkal rendelkező termelők számára, garantált eredményt biztosító konstrukció keretében lehetőség nyílik a Sinergy Szabályozási Központjához való csatlakozásra is.

„2021-ben mintegy ~2GW időjárásfüggő megújuló energiaforrás alapú villamosenergia-termelő lesz a magyar villamos energia rendszerben, amely volumen 2030-ra előreláthatóan ~5GW értékre növekszik. A kereslet a menetrendezési szolgáltatás iránt vélelmezhetően ezzel párhuzamosan nő majd. A KÁT és METÁR rendszerben működő megújuló energiaforrást hasznosító villamosenergia-termelők összesített kiegyenlítési költsége 2030-ra – becslésünk szerint- elérheti akár a 35-40 milliárd forintot is, ezért az ALTEO a menetrendezési tudás és az aggregátori kompetencia folyamatos felértékelődésére és egy nagyon jelentős potenciállal rendelkező villamosenergetikai részpiac kialakulására számít, amelynek meghatározó szolgáltatójává kívánunk válni” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.