Fenntarthatóság

Elpusztul a világ egyik legnagyobb megmaradt kincse

Stuth-Nagy Niki | 2020.09.26. 04:00

Sir David Attenborough a világ egyik utolsó nagy természeti kincseként hivatkozik a Seychelles-szigetek korallgyűrűire, a műanyagszennyezés most tönkre teheti őket.

Öt hét alatt sikerült a műanyagszennyezés 5 százalékát felszámolniuk az önkénteseknek a Seychelles-szigetek korallgyűrűinél – írja a The Daily Mail. Ez elképesztően alacsony arány, főleg, ha hozzávesszük, hogy összesen 12 önkéntes dolgozott több mint 25 tonna műanyaghulladék eltávolításán – nem nehéz belegondolni, milyen szennyezett lehet a terület akkor, ha ez mindössze a műanyag öt százalékát teszi ki.

A 980 munkaórát követelő tevékenység során az önkéntesek a legkülönfélébb dolgokkal találkoztak: gyűjtöttek halászhálókat, palackokat, nyakláncokat, sőt, még flip flop papucsokat is. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint ez a gyűjtés volt a legnagyobb, ami egy szigetre koncentrált, és a műanyagszennyezés megszüntetésére, vagy legalább is enyhítésére született.

Az egyetem kutatói azt vizsgálták meg, hogy mennyibe került pontosan mind a 388 négyzetméteres területen végzett munka, és megállapította, hogy még önkéntesekkel is, az öt százalékot éppen csak elérve 344538 dollárt költöttek a projektre. Ha az egész 388 négyzetmétert meg akarnák szabadítani a műanyagszeméttől, 3,6 millió fonttal kéne számolniuk, és 18 ezer munkaórával.

A Seychelles-szigetek megfizeti az árát a turizmusnak: az ide özönlő emberek otthagyják a műanyaghulladékukat, sőt, ami még rosszabb – a szigeten a világ minden tájékáról tűnik fel hulladék. A helyiek leginkább a teknősökért aggódnak, amelyek könnyen összekeverhetik a műanyagot az élelemmel, lenyelhetik azt, és súlyos kínok között elpusztulnak.

Az Aldabra atoll, és más ilyen paradicsomi helyek védelme érdekében megindult a diskurzus arra vonatkozóan, hogy egy nemzetközi segéllyel kellene segíteni a műanyagszennyezés elleni harcot. Jó tudni, hogy a területen él az aldabrai óriásteknős néhány utolsó példánya, így tényleg nagyon fontos, hogy az ő fennmaradásukat a műanyaghulladék ne veszélyeztesse.

A probléma nemcsak elméletben létezik: a rendkívül ritka teknősfajt látták már a műanyaghulladékban turkálni, hogy egy megfelelő helyet találhasson az utódjának, és lerakja a tojásait. Ezzel több energiát használ el, ráadásul az újszülött teknősök sem képesek olyan hatékonyan és gyorsan megtalálni az óceánt, mint ahogyan kellene nekik. Arról nem is beszélve, hogy a hulladékot a kétéltűek össze is tévesztik a táplálékkal, ami finoman szólva sem egészséges számukra.

Az Alabra a második legnagyobb korallatol a világon – 2016-ban azonban elveszítette koralljai nagy részét a korallfehéredés következtében.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.