NRGreport
Menü

Kína lelkesen építi a zöld városokat, csak épp lakókat nehezen talál hozzá

A csinos ökovárosok jobb életstílust és környezetbarátabb alternatívát kínálnak a zsúfolt és szennyezett városoknál, ám a tavakkal, virágokkal és hatalmas parkokkal borított városi paradicsomban egyelőre mégsem virágzik az élet.

Tianfu Park City az egyike annak a több száz ökováros-fejlesztésnek, amely a kínai vidéki területekről igyekezett mintegy 100 millió embert városi területekre költöztetni. A beton elővárosok terjeszkedése helyett Kína megpróbál fenntarthatóbb módot találni a növekedésre, amely kevesebb szennyezést viszont jobb életstílust nyújthat az állampolgároknak.

Starbucks és Pizza Hut már van

Csengdu közelében található ökováros jóval távolabb fekszik Kína szennyezett ipari központjaitól. Jó a levegő, minden zöld, a befektetések érteke növekszik – ám a lakások mégsem telnek megfelelő tempóban. A városoknak ugyanis üzleti vállalkozásokra és munkahelyekre is szükségük lenne, nemcsak szép parkokra. Tianfu központi üzleti negyedében néhány állami támogatás és adókedvezmény által idecsábított helyi vállalat ugyan már beköltözött az új felhőkarcolókba, - többek között a Starbucks és Pizza Hut már megnyitották üzleteiket a vízparton, - de a város mégis lassan népesedik csak be. Pedig a terület közel 60% -át hat mesterséges tónak és mintegy 30 parknak és egyéb zöldfelületnek szentelik, a városban sétálgatás pedig olyan életérzést ad, mint a New York Central Park, egyelőre mégis nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Nem is annyira öko

Szakmai kritika is éri a kínai ökováros fejlesztéseket, ugyanis a több száz projekt közül sok esetben nem alkalmaznak olyan fenntarthatósági megoldásokat, mint az energiatakarékos épületek, intelligens forgalmi elrendezések vagy épp a megújuló energia.  A fejlesztők gyakran hirdetik épületeiket „környezetbarátnak”, mert bent tartják a stabil hőmérsékletet, páratartalmat és oxigént, de ennek eléréséhez valójában elég nagy energiafogyasztás szükséges. A környezetbarát szót ők kényelemnek hívják, miközben ezeknek a projekteknek semmi közük a környezetbarátsághoz, sőt ellenkező hatást is elérhetnek.

Xi Jinping elnök már egy ideje hangsúlyozza "ökocivilizáció" elméletét, ám a törekvés ezidáig nem feltétlenül épült be a konkrét politikai lépésekbe. Az új városok építéséről szóló kormányzati irányelvek olyan hangzatos szavakat használnak, mint az "alacsony szén-dioxid-kibocsátású" és a "környezetvédelem", de kevés konkrét követelményt támasztanak az energiahatékonyság tekintetében. Úgy általában kevés konkrétum ismert a nagy szavakon túl, erről korábbi cikkünkben már írtunk.

Fotó: Bloomberg

Forrás: Bloomberg