Vállalatok

Az ausztrál Macquarie veszi át végül a CEZ Csoport romániai eszközeit

NRGreport | 2020.10.26. 15:15

A CEZ cseh energiacsoport Romániában lévő villamosenergia-piaci eszközeit az ausztrál globális pénzügyi szolgáltató Macquarie Csoport vállalata, a Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) vásárolja meg. Az eladott integrált portfólió egy része az a szárazföldi szélerőművekből álló 622 MW-os megújuló energiaplatform, ami iránt nemrég a MET is érdeklődött.

Az, hogy a CEZ meg kíván válni a teljes román portfóliójától, egy ideje tudott volt, Martin Novak, a CEZ pénzügyi vezérigazgatóhelyettese is megerősítette, hogy a cégcsoport kivonul egyes piacokról és évvégéig meg kívánnak válni a román portfóliótól –  még ha a COVID helyzet miatt némi csúszással is kell számolniuk.

A román CEZ eszközök iránt a Svájcban székelő MET Csoport is érdeklődést mutatott 2019-ben, különösen ami a szélparkot illeti, ebbéli szándékát nem is rejtette véka alá. A MET egy ideje folyamatosan keresi a megújuló projekteket a régióban, nemrég jelentette be, hogy az olasz Eneltől vásárolták meg az ötödik legnagyobb szélfarmot Bulgáriában.

Nem a MET volt a román CEZ portfólió egyetlen vevőjelöltje: az E.ON, az Allianz, és egy indiai cég mellett a román állami SAPE és a magyar állam tulajdonában lévő MVM is adott be nyáron vételi ajánlatot a CEZ árampiaci eszközportfólióra. Végül a CEZ augusztusban bejelentette, hogy most már csak az ausztrál MIRA-val tárgyalnak a részletekről.

A CEZ Csoport nemzetközi vállalatcsoportként a 10 legnagyobb árampiaci társaság egyike, mind ügyfelei számát, mind a beépített teljesítőképességet tekintve. A vállalatcsoport fő tevékenysége villamosenergia termelés és értékesítés, illetve aktív egyéb kapcsolódó területeken is, mint például a nyersanyagbányászat, a villamos energia-termelés melléktermékeinek feldolgozása, villamos energia termelő egységek építése és karbantartása, és energia értékesítése területén, továbbá a Cseh Köztársaság három legnagyobb hőtermelő vállalatának egyike is egyben. 

A CEZ 2005 óta van jelen a román piacon. A most értékesített integrált portfólió egy 86 665 km-es szabályozott villamosenergia-elosztó hálózatot, egy villamosenergia- és gázellátási üzletágat, valamint egy elsősorban a szárazföldi szélerőművekből álló 622 MW-os megújuló energiaplatformot foglal magában. 

A tranzakció lebonyolításához a szokásos hatósági jóváhagyások szükségesek – áll a cég közleményében. Az előzetes értékelések alapján 1 milliárd eurós nagyságrend körül lehet a felek elképzelése. A tranzakció feltételeit még nem hozták nyilvánosságra.

Forrás, fotók: macquarie.com

  NRGreport
Címkék
#Allianz   #árampiac   #CEZ   #E.ON   #energetika   #gáz   #Macquarie   #Martin Novak   #MET   #MVM   #SAPE   #szélfarm   #villamosenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.