NRGreport
Menü

BP: nehéz a harmadik negyedévnél brutálisabb környezetet elképzelni

Vállalatok | NRGreport | 2020-10-28 00:01

A BP a harmadik negyedévben ugyan már fel tudott némi nyereséget mutatni, de a vállalat arra figyelmeztet, hogy a járványból való kilábalás üteme továbbra is bizonytalan, mint ahogy az üzemanyagok iránti kereslet és a finomítói nyereség is.

Kisebb mértékű profitról számolt be a harmadik negyedévben a BP, miközben az elemzők többsége veszteségre számított. A londoni székhelyű olajvállalat közölte, hogy miközben Ázsiában, különösen Kínában már kezd visszatérni az üzemanyag-kereslet, a globális fogyasztás egyelőre még mindig elmaradt ebben a negyedévben.

A második negyedév 6,7 milliárd dolláros vesztesége után most 86 milliós profitot jelentett a vállalat a harmadik negyedévben, miközben az elemzők 120 millió dolláros veszteségre számítottak.

"Nehéz elképzelni, hogy a környezet sokkal brutálisabb legyen, mint a harmadik negyedévben volt" - mondta Auchincloss, még akkor is, ha a negyedik negyedév "lényegében nem különbözik".

A gyenge üzemanyag-kereslet továbbra is nyomja ​​a finomítói marzsot, a BP finomítói 80 százalékos kapacitással működtek. A BP hordónkénti 6,20 dolláros finomítási árrése kissé nőtt az előző negyedévhez képest, de még mindig kevesebb mint a fele az egy évvel korábbinak. Az üzemanyagkereslet körülbelül 15 százalékkal marad el a válság előtti szinttől. (Az olajipari cégek veszteségeiről korábbi cikkünkben írtunk.)

"A nehéz makro háttér ellenére a BP egész erős teljesítményt tudott felmutatni " - mondta a Credit Suisse elemzője.

A BP részvényértéke idén több mint 50 százalékkal csökkentek, és a 25 éves mélypont közelében maradnak, alapvetően az alacsony olajárak és a befektetői aggodalmak miatt, hogy vajon a vállalat képes lesz-e sikeresen áttérni a fosszilis üzemanyagokról a megújulókra.

A koronavírus-válság azonban nem fogja lassítani a BP átalakítási terveit - mondta Murray Auchincloss pénzügyi vezérigazgató a Reutersnek.

A vállalat még augusztusban jelentette be, hogy a leépítések és a rugalmas munkavégzésre áttérés miatt eladja az ingatlant, amely a cég londoni székhelye. A Saint James téri épület, amelyet 2001-ben 117 millió fontért (156 millió dollárért) vásároltak meg, ingatlanpiaci becslések szerint ma akár több mint 300 millió fontot is érhet.

Fotó: bp

NRGreport | Forrás: bp