Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Közel 200 európai reptér fog fizetésképtelenné válni, ha nem áll vissza az utasforgalom

NRGreport | 2020.10.28. 16:31

A következő hónapokban 193 repülőtér kerülhet csőd közelébe, ha az utasforgalom az év végére nem kezd helyreállni: 277 ezer munkahely és 12,4 milliárd euró GDP forog kockán. 

A repülőterek bezárásának veszélye azt jelenti, hogy Európa légi közlekedési rendszerének jelentős része összeomlás előtt áll – hacsak a kormányok nem lépnek fel a szükséges támogatás biztosítása érdekében. Eddig kevesen tették ezt meg – írja jelentésében az ACI EUROPE, az európai repterek nemzetközi szövetsége.

A fizetésképtelenség elsősorban a regionális repülőtereket veszélyezteti, ugyanakkor a nagyobb európai repterek sem immunisak a pénzügyi kockázattal szemben. Hiába csökkentették a költségeket, még is így is csak növekszik az adósságuk, ami minden költséget figyelembe véve egy nagyobb reptér szokásos évi bevételének közel 60 százalékát is kiteszi. Mindehhez hozzájön még a sok ezer magasan képzett munkavállaló elbocsátása, így egyértelműen veszélyben forog a jövőjük – áll a jelentésben.

Olivier Jankovec, az ACI EUROPE főigazgatója a karanténok ellen szólalt fel és helyette a tesztelést javasolja megoldásnak: „A második hullám közepette is fontos a biztonságos légi közlekedés biztosítása. Ugyanakkor a kockázatokat azáltal is lehetne csökkenteni, ha a légi utasokat leteszteljük, nem pedig olyan karanténokat írunk elő, amelyek végrehajthatatlanok.”

Panaszkodnak értelemszerűen az utazási irodák is. Ugyan még vannak járatok, de utas már kevésbé. Foglalás alig érkezik, és az is problémás, mert egy esetlegesen törölt járat után indulhat a körülményes adminisztráció: átfoglalni, voucherezni vagy pénzt visszakérni. A rengeteg korlátozás és váratlan szabályzó rendeletek közepette drámaian lecsökkent az előre fizetett utak iránti érdeklődés, mindenki inkább kivár, és az utasok inkább csak az indulás előtt veszik meg a jegyet, amikor már biztosabbak lehetnek abban, hogy el is jutnak a kívánt desztinációhoz.

Hasonlóan drámai visszaesésről lehet olvasni a teljes európai turizmus számait tekintve is: az Európai Unió 23 millió munkahelye, a régió munkaerejének mintegy 12 százaléka, így vagy úgy, az idegenforgalomtól függ. Becslések szerint a bevételek csökkenése 2020-ra 60 százalékos a szállodák és éttermek esetében; 60%a  légitársaságok és repülőterek esetében; 90% utazási irodák és utazásszervezők számára; 90% a körutazás számára; 70% múzeumok és kulturális helyszínek esetében – írja az Euronews.

Fotó: pixabay

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.