NRGreport
Menü

Háromszor annyi a megújuló iparági munkahelyek száma Trump elnöksége alatt, mint a fosszilis szektorban

Elemzés | NRGreport | 2020-11-02 00:01

Az amerikai elnökválasztási szezonban az energiaszektort érintő kérdéseket főként a munkahelyszám csökkenése vagy növekedése mentén vitatták meg. A kaliforniai BW Research Partnership Inc. adatai alapján a tényleges olaj- és gázipari foglalkoztatási számok mást mutatnak, mint gondolnánk. 

A BW Reseach Partnership gazdasági és munkaerőpiaci kutatásokra, valamint ügyfél- és közösségi elemzésekre specializálódott kaliforniai kutató vállalat nemrég osztotta meg legutóbbi elemzését a néhány év alatt befutott, mára az egyik leggyorsabban fejlődő adatbányász és elemző céggel, a Morning Consulttal.

A közzétett számok szerint Trump hivatalba lépése óta a megújuló energiaforrások ágazata közel háromszor annyi embert foglalkoztatott, mint a fossziliseké: 2019-ben 3,36 millió, illetve 1,19 millió dolgozószámot mutatnak az adatsorok. 2016 és 2019 között a megújuló energiaforrások ágazatában több mint kétszer annyi új munkahelyet regisztráltak, mint a fosszilis területén: a megújulóknál 207 000 fővel nőtt - főleg az energiahatékonyság terén -, ezzel szemben a fosszilis szektorban csupán 98 000 fővel.

Kiváló példa Texas, a hagyományosan republikánus állam, ahol még mindig az olaj- és gáz uralja a terepet és konkrétan az amerikai olajipar központja, ettől függetlenül a megújuló energiaforrások itt is folyamatosan növekednek: a tiszta energiaforrások iparát nézve, az alkalmazotti létszám alapján Texas -Kalifornia után- rögtön a második.

Még egy kis statisztika: 2019 végéig mindössze hét olyan állam volt, ahol a fosszilis tüzelőanyagok foglalkoztatása lehagyta a megújuló energiaforrások foglalkoztatási adatait, beleértve Alaszkát (mintegy 9 000 munkahely), Louisianát (körülbelül 48 000 munkahely), Oklahoma (körülbelül 47 000 munkahely) és Wyoming (mintegy 14 000 munkahely). 

Fotó: Morning Consult (diagram), Pixabay (címlap)

NRGreport | Forrás: Morning Consult