Mobilitás

Tombol a verseny az elektromos autók piacán

NRGreport | 2020.11.09. 19:30

Folyamatosan emelkedik az elektromos járművek értékesítése Európa-szerte, már egyre több gyártó reagál a növekvő keresletre. Miközben a héten mindenki az amerikai választásokat figyelte, addig csendben, de biztosan folytatódott a globális autóipar átalakulása.

Egyre emelkednek az értékesítési számok a gyorsan bővülő elektromos járművek piacán, és az elmúlt napokban merész villamosítási kötelezettségvállalásokat jelentettek be a vezető gyártók. A Bentley, a Volvo Trucks és a Volkswagen is részletes frissítéseket adott ki elektromos autógyártási terveikről.

Ezen a héten a legfrissebb értékesítési adatok szerint bár a szélesebb értelemben vett autópiacot erősen sújtotta a koronavírus-járvány, az elektromos autók iránti kereslet tovább nőtt. A plug-in járművek piaci részesedése a plug-in hibridekkel együtt a múlt hónapban Belgiumban 15, az Egyesült Királyságban 12, Németországban pedig 17,5 százalékot ért el. Hollandiában és Izlandon a múlt hónapban eladott összes új jármű közel fele plug-in modell volt. Norvégiában a plug-in járművek piaci részesedése már 79 százalékot ért el.

Az EV-ipar (electric vehicle) is számos, pandémiával összefüggő ellátási lánc-kihívással szembesülhetett, amelyet a teljes autóipar is megtapasztalt, de a krízis nem úgy tűnik, hogy negatívan befolyásolta volna a fogyasztók étvágyát az elektromos járművek iránt – valójában éppen ellenkezőleg. A brit SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) legfrissebb adatai azt mutatták, hogy míg októberben a benzin- és dízelüzemű autók értékesítése éves szinten 21, illetve 38 százalékkal esett vissza, addig az elektromos járművek, a plug-in hibridek és a hibridek értékesítése 144 százalékkal emelkedett, s ezáltal 36 százalékos piaci részesedést tudott felmutatni. 

Úgy tűnik, hogy a koronavírus környezetre gyakorolt ​​pozitív hatása felkeltette a vezetők figyelmét és emelte tudatosságukat. Sokan újragondolták elektromos járművekre vonatkozó terveiket, és az elektromos autóra váltás felé erősödött meg az elképzelésük.

A luxusautógyártó, a Bentley elsőként egy átfogó új villamosítási stratégiával, valamint a fosszilis üzemanyagú autók gyártásának 2030-ig történő befejezésének ígéretével lépett elő. A vállalat bemutatta a Beyond100 névre keresztelt tervet, azzal az üzenettel, hogy üzleti stratégiájukat teljes értékben áthatja mostantól a szén-dioxid-semlegesség, és ezzel kívánják a márkát a második évszázadban útjára indítani. 

Eközben a Volvo Trucks bemutatta új elektromos tehergépjármű-állományát, megerősítve, hogy a jövő évtől Európában a fuvarozók megrendelhetik a Volvo nagy teherbírású teherautóinak teljesen elektromos változatát.

A vállalat közölte, hogy most végzi a tesztelést az elektromos nagy teherbírású Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX modelleken. A teherautók bruttó összsúlya legfeljebb 44 tonna, és az akkumulátor konfigurációjától függően akár 300 km-es hatótávolsággal is büszkélkedhet. Az értékesítés jövőre kezdődik, a mennyiségi termelés pedig 2022-ben indul.

Néhány autógyártó még nem osztja a "fenntartható jövő" elképzelést, de az EV-átmenet ellenzői már egyre kevesebben és kissé elszigetelten vannak. A fő kihívást továbbra is a töltési infrastruktúra jelenti, illetve a nehézségek a költségcsökkentésben és a gyártási kapacitásban rejlenek. Az autóipar átalakításáért folytatott verseny kicsit olyan lesz, mint az amerikai elnökválasztás, végülis a lakossági kereslet fog dönteni.

Fotó: bentleymotors.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.