Innováció

Magyar „műhelyből” érkezik egy új kipufogógáz emisszió mérési technológia

NRGreport | 2020.11.26. 05:00

Új, fotoakusztikai elven működő gépjármű kipufogógáz emisszió mérési technológiát fejlesztett uniós támogatással a pécsi Energotest Kft. a dunaharaszti Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival együttműködve – derül ki az MTI tájékoztatásából. A három év alatt megvalósított új technológia utat nyit a gépjárművekbe integrálható további intelligens adatgyűjtő technológiák fejlesztésének irányába.

Mint azt az  Energotest Kft. közleményében írta, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 713 millió forintos támogatásával megvalósult kutatás-fejlesztési projekt célja egy gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés volt, amely közel valós időben és menetüzemi körülmények között képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni. A fejlesztést, ahogy arról korábban be is számoltunk, 2017-ben kezdték meg, a mostanra  megvalósított új technológia pedig utat nyit a gépjárművekbe integrálható további intelligens adatgyűjtő technológiák fejlesztésének irányába.

Steigervald Attila, az 1990-ben alapított cég ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: a fejlesztéssel a jövőben a motorfejlesztések és az új generációs üzemanyag-fejlesztések támogatása valósulhat meg, egyben továbbfejleszthetik segítségével a járművek környezetvédelmi mérését is.

A teljes egészében hazai tulajdonban lévő középvállalkozás fő tevékenysége gépjárművek műszaki vizsgáztatásához szükséges vizsgasori eszközök, fékpadok, illetve egyedi szerszámok gyártása. A cég fejlesztette a többi közt az Energoline komplett mérésadatgyűjtő és kiértékelő programot, amellyel a Közlekedési Hatóság szinte valamennyi és a Magyar Autóklub minden állomása dolgozik, számos további javító- és vizsgabázis mellett.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.