Trading

A Gazprom nem enged a nyomásnak: befejezik az Északi Áramlat 2 építését

NRGreport | 2020.12.12. 12:24

Folytatódott az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése december 11-én; a Fortuna nevű uszály Németország kizárólagos gazdasági övezetében fekteti le a csöveket – közölte az újságírókkal pénteken a Nord Stream 2 AG.

A Fortuna a gázvezeték 2,6 kilométeres szakaszát Németország területén fekteti le, alig 30 méter mély vizekben. Minden építési munka teljes mértékben a megszerzett engedélyek alapján zajlik- közölte a társaság.

A parti szakasz további építési munkálatairól pedig majd tájékoztatást adnak – közölték. A Nord Stream 2 projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG november végén jelentette be, hogy decemberben a vezetékek lefektetésének folytatását tervezi Németország kizárólagos gazdasági övezetében.

A Fortuna hajó december 11-én már megközelítette Adlergrund vizeit, a Nord Stream 2 gázvezeték tervezett építési helyét. A balti-tengeri Fortuna mellett három vontatóhajó és orosz szállítóhajó, a Baltiyskiy Issledovatel és a Katun található.

A Szövetségi Vízi és Hajózási Iroda tengerészeinek kiadott közlemény alapján a német vizeken várhatóan a munka 2020. december 31-ig tart.

Ahogy korábban írtuk, az amerikai törvényhozók által múlt héten csütörtökön bemutatott törvényjavaslat már olyan szankciókat tartalmaz, amelyek akár le is állíthatják Oroszország egyik legnagyobb európai projektjét. Az Egyesült Államok ugyanis szívesen kínálná inkább saját gázszállítmányait Európa számára, és azt állítja, hogy az Ukrajnát megkerülő gázvezeték túlzott mértékben növeli majd Moszkva gazdasági és politikai erőfölényét Európa felett. Ebben Obamától Bidenig minden adminisztráció egyetért.

A Gazprom által vezetett, 11 milliárd dolláros Északi Áramlat 2 építése viszont egy éves leállás után most mégis folytatódik. A vezeték már 93 százalékban elkészült. 

Oroszország úgy tervezi, hogy a Balti-tenger alatt Európán keresztül Németországba történő gázszállítás jövőre már meg is indulhat. 

Fotó: gazprom

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.