Vállalatok

Működött a tengeralattjárós ötlet: sérülten, de megtalálta szem előtt vesztett fúrótornyát az INA az Adria fenekén

NRGreport | 2020.12.15. 18:52

A horvát olajvállalat december 5-én elvesztette Ivana D nevű platformjával a kommunikációt, így a tengeri fúrótorony pozíciója napokig ismeretlen volt. A némileg javuló időjárási viszonyok a hét második felében végül lehetővé tették, hogy egy speciális távirányítású tengeralattjáró megközelítse és megvizsgálja, mi történhetett.

A zord időjárás következtében nyomaveszett platformhoz végül múlt hét végén sikeresen eljutott az a robot-tengeralattjáró, amelynek segítségével azt már biztosan lehet tudni, hogy a létesítmény jelenleg teljes egészében a tenger fenekén van, illetve az első helyszíni ellenőrzés azt is megállapította, hogy sérülések és repedéseket találhatók a peron csatlakozásánál erre kialakított cölöpöknél. Csőrepedés nem történt, szivárgást nem észleltek, tehát a biztonsági rendszer teljesítette funkcióját – áll az INA közleményében.

Jelenleg is folynak még a további vizsgálatok, hogy egyfelől meghatározzák az esemény pontos körülményeit, másrészt a termelés folytatásáról vagy a telep kútjának bezárásáról is a lényegi adatok összegyűjtése után lehet csak döntést hozni. Addig is a vállalat előkészíti a platform helyreállítására vonatkozó terveket.

A cég emlékeztet arra, hogy az Ivana D eseményeinek következtében a vészleállító rendszer (ESD) automatikusan aktiválódott, és a mély biztonsági szelepek bezárásával a gázkutak biztonságos állapotba kerültek. Az ellátásbiztonság nem került veszélybe és a többi offshore termelő platformon is a terveknek megfelelően halad.

Fotó: INA

  NRGreport
Címkék
#Adriai-tenger   #fúrótorony   #Horvátország   #INA   #Ivana D   #Mol   #olaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.