Rezsi

Így lehet energiahatékonyabb a karácsony

Stuth-Nagy Niki | 2020.12.18. 08:00

Karácsonykor általában nem az energiahatékonyságra koncentrálunk elsősorban, de nem árt odafigyelni, hogy ne szökjön az egekbe a rezsi. Néhány apró változtatással nem kevés pénzt és energiát meg lehet spórolni ilyenkor is.

A karácsony tipikusan az az időszak, amikor minden fényárban úszik – ez azonban nagyon megdobhatja a lakás rezsijét, és ha szeretjük időben feldíszíteni a lakást, talán még a fát is korábban díszítjük, már meglátszódik az ünnepi készülődés a számlákon is. Az alábbi egyszerű változtatásokkal rengeteget lehet segíteni a helyzeten, hogy ne csak a pénztárcánknak, de a bolygónak is kevesebb megterhelés legyen a karácsonyi dekoráció.

Kerülje a hagyományos izzókat!

Biztosan mindenkinek van egy régi fényfüzére a padláson, amit sajnál kidobni, mert a gyerekkori karácsonyokra emlékezteti, vagy egyszerűen még nem romlott el, és feleslegesnek érzi a szemetelést – pedig ezek az izzók sok energiát használnak, ráadásul tipikusan forróbbak lesznek, mint az energiahatékony változatok, ezért balesetveszélyesek is, ha például a fán használjuk őket. Gyakrabban mennek tönkre, lesznek zárlatosak, karácsonykor pedig a lakástüzek száma megemelkedik, pontosan az ilyen díszek és a karácsonyfa miatt. Inkább dobja ki akkor is a régi izzókat, ha még tökéletesen működnek, ennyit ugyanis nem ér a dolog.

Cserélje LED-re az összes fényfüzért!

Nem véletlen, hogy a LED-lámpák annyira népszerűek: sokkal kevesebb energiát használnak el működésük közben, ráadásul tovább is bírják, mint a hagyományos izzók. Összehasonlításképp: egy hagyományos fényfüzér szinte biztos, hogy nagyjából 2000 óra munka után kiég, addig egy LED-es változatban akár több mint 4000 óra is lehet. A másikhoz képest pedig 90 százalékkal kevesebb energiát is használnak.

Használjon időzítős fényeket!

Nagyon szép, ha esténként fényárban úszik a lakás, de amikor az ember elvonul aludni, már kevesebb értelme van fenn hagyni a díszítést. Ha mindig elfelejti lekapcsolni a fényeket, vagy annyi van belőlük, hogy külön esti program lenne mindegyiket kihúzni a dugóból, használjon olyanokat, amelyeken van időzítő is. Így biztosan nem is fogja elfelejteni kikapcsolni őket, maguktól elvégzik a piszkos munkát.

Dekoráljon gyertyákkal!

Ha biztos benne, hogy nem felejti el elfújni őket, mielőtt lefekszik aludni, vagy elmegy otthonról, a gyertyák tökéletes dekorációs megoldások lehetnek karácsonyra: meghitt hangulatot árasztanak, ha illatosak, még a karácsonyi illatvarázsról is gondoskodnak. Ez kétségkívül a legolcsóbb karácsonyi dekoráció, és az egyik leghangulatosabb is, csak érdemes odafigyelni arra, hogy biztosan ne maradjon meggyújtva egyik sem, ha nem vagyunk a közelben.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.