Fenntarthatóság

Legyen a karácsonyi csomagolás is környezetbarát

Stuth-Nagy Niki | 2020.12.20. 06:00

Karácsonykor jellemzően rengeteg hulladék keletkezik feleslegesen, amelynek nagy része környezetszennyező műanyag – ki ne látott volna óriási dobozokban megérkezni ajándékokat, amelyekben aztán csak egy apró kütyü van? Ha ez ellen nem tudunk semmit tenni, legalább a csomagolásunk legyen környezettudatos – erre adunk most ötleteket.

Régi könyvek új köntösben

Minden háztartásban van néhány olyan régi könyv, amit egyáltalán nem olvas senki, sőt, talán soha nem is olvasott, mert ajándékként érkezett, vagy annyira régi, hogy ma már nem igazán állja meg a helyét. Ahelyett, hogy kidobnánk ezeket, az oldalakkal becsomagolhatjuk az ajándékokat – nagyon nagy dobozokra annyira nem alkalmas módszer ez, de a kisebbeknek nagyon stílusos csomagolást adhat.

Masnik helyett természetes kiegészítők

Nincs szükség óriási masnikra, műanyag szalagokra ahhoz, hogy díszes legyen egy csomag: a természetben is található rengeteg kreatív díszítési eszköz. Nagyon jól mutat például a toboz a dobozon, de szárított levelekkel is gyönyörűen fel lehet turbózni egy hagyományos csomagolást is.

Papírzacskóval is lehet

Persze nem a boltokban kapható márkás változatokkal, hanem inkább olyan, újrahasznosított papírból készült zacskókkal, amelyeket aztán egy kis ügyességgel le tud zárni, és fel tud díszíteni az ember. Így minimális extra anyagra van szükség, és még különleges is lesz a megoldás.

Az íróasztal rejtelmei

Biztosan mindenki íróasztalában fekszenek olyan papíranyagok, amelyek már semmire nem jók, mégis tökéletesen alkalmazhatók csomagolóanyagnak: régi nyomtatott papírok, levélpapír, díszesebb borítékok. Ezekből könnyen lehet környezetbarát, újra felhasznált csomagolást gyártani.

A textil az igazi különlegesség

Ha nem papírban gondolkodik az ember, egy-egy szép textildarabot is fel lehet használni csomagolási célokra, csak meg kell tanulni megfelelően megkötni. Arra azért érdemes figyelni, hogy ne agyonhasznált anyaggal dolgozzunk, a megunt konyharuha például elég rizikós ilyen szempontból, de a már nem használt ruházatból is könnyen lehet csomagolóanyag.

A gyűjtögetés most hasznos

Igaz, ez nem az idei karácsonyt fogja segíteni, hanem a jövőbelieket, de érdemes odafigyelni arra, hogy eltegyük azokat az ajándékzacskókat, megmaradt csomagolóanyagokat, amelyekben nekünk adnak ajándékokat. Régen kellemetlen volt ezeket újra felhasználni, de ma már szerencsére nem az, a környezetvédelem jegyében ugyanis minden újrafelhasználást támogatni kell.

Hulladékmentességre törekvés

Fontos, hogy az ember karácsonykor se gyártson túl sok hulladékot – ha megmarad például egy kis csomagolóanyag, akkor azt vagy rakjuk el jövőre, vagy pedig díszítésre használjuk fel a többi ajándéknál. Így akár még a más díszítőanyagokat is megspórolhatjuk, vagy a következő évben rögtön már meglévő csomagolással kezdhetjük a karácsonyi ajándékozást.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.