Trading

Gyors fellendülést várnak 2021-ben az LNG-kereskedők

NRGreport | 2021.01.04. 15:38

A koronavírus-járvány utáni drámai árváltozások után, idén gyors piaci visszarendeződésre és emelkedésre számítanak az LNG kapcsán a kereskedők – derült ki a Bloomberg cikkéből.

Hűvösebb időjárás a legfontosabb importáló országokban, a főbb termelési központok kiesése és a globális szállítási útvonalak torlódása együttesen emelték 2014 óta a legmagasabb szintre az LNG ázsiai spot árfolyamát. Ez több mint hatszoros ugrás az áprilisban mért alacsony mélyponttól, ami az ázsiai LNG-t 2020-ban a legjobban teljesítő tétellé tette a fő árucikkek piacán. A fűtéshez és az áramtermeléshez felhasznált üzemanyagok iránti kereslet, bármely más fosszilis üzemanyag iránti keresletnél gyorsabban növekszik, mivel a nemzetek olcsó, megbízható és tisztább alternatívát keresnek a szén helyettesítésére. A világjárvány ugyan 2020-ban lenullázta ezt a növekedést, de Kína és India a feltörekvő kereslet fő forrásaként jelentősen formálják a piacot.

A piac 2021-es alakításában emellett a következő kulcsfontosságú területek kaphatnak még szerepet:

Egyenetlen kereslet-helyreállítás

A globális LNG importmennyiség 2020-ban nagyjából megegyezett az előző évvel – derül ki a Bloomberg adataiból. „Ez pedig kétségkívül nagy csalódás egy olyan iparág számára, amely 2016 óta folyamatosan 10% -os éves növekedési ütemnek örvend. A globális gázigény azonban jövőre várhatóan ismét folytatja a növekedést. Az LNG-igény pedig, ami a teljes iparági összeg nagyjából 10% -át teszi ki, még gyorsabban fellendülhet, attól függően, hogy Pakisztán, India és Banglades hogyan teljesít” – mondta Manas Satapathy, az Accenture energia-üzletágának ügyvezető igazgatója. Hasonló véleményen van az S&P Global Platts, akik szerint az üzemanyag szállítása Ázsiába többnyire helyreállt a világjárvány csúcspontja óta, és a régió LNG-kereslete jövőre hirtelen fellendül. Ezt támasztja alá, hogy 2020 utolsó napján az ázsiai LNG spot árfolyam 2014 április óta először hirtelen emelkedésbe kezdett.

Teljesen más a helyzet Európában, ahol az országok a fertőzések és az elzárások újabb hullámával küzdenek. Satapathy szerint a kontinens 2021-ben egy „nagyon semleges helyreállítás” felé tart. Európa elsősorban a tárolókra és a vezetékes gázszállításokra támaszkodik, amelyek fellendülhetnek a Magyarország számára is kiemelt szereppel bíró azerbajdzsáni új összeköttetésből származó szállításnak és a befejezéshez közel álló, vitatott Nord Stream 2 projektnek köszönhetően.

A gázexportáló országok fóruma, amely a globális LNG-export 60% -át teszi ki, arra számít, hogy a kínálat jövőre 6% – 7% -ra emelkedik a 2020-as 2% – 2,5% -os szintről. Az LNG-kereskedelem sokkal ellenállóbb volt az idei kihívásokkal szemben, mint az üzemanyag gázhalmazállapotú importja – áll a csoport jelentésében.

Az Ausztráliából Katarba Malajziába irányuló LNG-exportlétesítmények nem tervezett karbantartása a vártnál szűkebb piacot eredményezett az év második felében, a Panama-csatorna miatti késések pedig visszaszorították az Ázsiába irányuló ellátást. Ha ezek a zavarok az év folyamán is fennmaradnak, akkor az árak is jóval a jelenlegi szint fölé emelkedhetnek.

További lemondások?

A kereskedők figyelni fogják, hogy az Egyesült Államok LNG-vevői nem törlik-e rakományokat a következő évben, mivel a nyáron, mintegy 200 rakomány nem került kiszállításra, miután a járvány bedöntötte az árakat Európában és Ázsiában. Bár 2021-ben nem valószínű, hogy ez megismétlődik, de a kereskedők a piac egyensúlyának elősegítése érdekében történő törlésekre számítanak.

Az amerikai gázexport havonta dönt friss rekordokat, azonban a keresletbe beálló bármekkora csökkenés a rakomány elzárására kényszerítheti a beszállítókat. Amerika pont azért tudott igazán lendületes beszállítóvá válni, mert a szerződései lehetővé teszik a szállítások selejtezését, ez pedig azt jelenti, hogy nagyon gyorsan tud reagálni az ingadozó piaci viszonyokra. Kiemelt hangsúlyt kapnak ugyanakkor az USA és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok, mivel Kína a leggyorsabban növekvő LNG-importőr, az Egyesült Államok pedig fokozza az export tevékenységét. Jelenleg ugyan kevés hosszú távú szállítási megállapodás van a két nemzet között, annak ellenére, hogy az LNG Donald Trump elnök támogatását is élvezte, de Joe Biden január 20-i elnökségbe lépését követően számos amerikai LNG-projekt reméli a normálisabb kapcsolatok kialakítását.

Zöld ambíciók

A környezetvédők egyre inkább a földgázt tekintik fő szennyezőnek. Miután évekig a szénre és az olajra összpontosítottak, figyelmüket most arra fordítják, hogy miként lehetne lenullázni az összes fosszilis üzemanyag kibocsátást.

Egy LNG-rakomány életciklusára nézve, annak szén-dioxid-lábnyomának fele az upstreamből származik – mondta Jack Fusco a Cheniere Energy ügyvezető igazgatója. Az LNG-gyártó nagyobb átláthatóságot követel az üzemanyaggal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátása tekintetében. "Ügyfeleink biztosak akarnak lenni abban, hogy hitelesíteni és ellenőrizni tudják, a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos állításainkat" – tette hozzá.

2020-ban aláírták a világ első olyan szállítási szerződését, amelyhez már meg kellett adni a kibocsátási nyilatkozatot, míg úgynevezett szén-dioxid-semleges rakományok kezdtek Kínába és Japánba áramolni, eközben pedig a nemzetek ambiciózus célokat vázoltak fel a szén-dioxid kibocsátás hatékony nullázása érdekében.

 

  NRGreport
Címkék
#GECF   #LNG   #LNG-kereskedelem   #Nord Stream 2  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.