Fenntarthatóság

Egységesítik az ITM klímavédelemmel foglalkozó szervezeteit

NRGreport | 2021.01.05. 05:00

A magyar kormány a klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként szervezeti változások mellett döntött: az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye alapján az átalakításra azért volt szükség, hogy ezáltal felgyorsuljon a körforgásos, azaz a digitalizált, zöld, innovatív és saját hulladékát is feldolgozó gazdaságra való átállás – írja az MTI.

Az Európai Unió 2030-ra és 2050-re kitűzött klímavédelmi célkitűzéseinek megfelelően radikálisan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, amelyet elsősorban a nukleáris és megújuló energiára építve, az energetikai rendszerek jelentős fejlesztésén keresztül szükséges elérni. A magyar kormány akciótervét még 2020 februárjában fogadták el, melynek részleteiről egy korábbi cikkünkben számoltunk be. Cél az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, az ország energiafüggetlenségének és az európai szinten egyik legalacsonyabb rezsiszint fenntartásának garantálása – írták. 

Ennek érdekében az ITM-nek a témával foglalkozó eddigi kétszervezeti egysége, az energia- és klímapolitikai, illetve az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárság 2021. január 15-étől egységes szervezetben működik tovább – derül ki a minisztérium közleményéből. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv stratégiai és szabályozási alapjait a minisztérium tavaly lerakta. A következő időszak kihívása az elfogadott és megindított programok nemzetközi vállalásokhoz és kötelezettségekhez igazodó, összehangolt továbbvitele. Az elsősorban uniós egyeztetési tapasztalatokat igénylő feladatoknak megfelelően az államtitkárságot Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium eddigi európai uniós ügyekért felelős államtitkára vezeti majd – áll a közleményben.

Az ITM hozzáteszi: Boros Anita és Kaderják Péter korábbi államtitkárok jelentős érdeme, hogy az akcióterv 2020-ban eljutott a meghirdetésétől a végrehajtásig, megteremtették az energetikai és hulladékgazdálkodási rendszerek átalakításának törvényi feltételeit. Munkájukra más feladatkörben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a továbbiakban is számít – olvasható a közleményben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.