Trading

Addig vonuljanak le, amíg nem késő, üzente az Egyesült Államok az európai vállalatoknak, hogy vegyék végre komolyan az Északi Áramlat 2 gázvezetékre vonatkozó szankciós fenyegetést

NRGreport | 2021.01.14. 12:47

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője 2021.január 14-én megerősítette, hogy azon európai vállalatok, amelyek az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében támogatóan részt vesznek, szankciós veszélynek vannak kitéve. A leköszönő Trump-adminisztráció épp most készíti elő a vonatkozó büntető intézkedések utolsó körét.

A külügyminisztérium január 1-je után kereste meg a vállalatokat, figyelmeztetve őket az új szankcióveszélyre, miután a szenátus felülírta Trump vétóját egy hatalmas védelmi törvénytervezetről, amely büntetőintézkedéseket tartalmazott a vezetékre vonatkozóan – mondta a szóvivő. A Reuters kedden későn már jelentette, hogy felvették a kapcsolatot a cégekkel. "Megpróbáljuk tájékoztatni a vállalatokat a kockázatról, és sürgetjük őket, hogy addig vonuljanak le, amíg nem késő" – mondta egy amerikai kormányzati forrás, aki szerint a Külügyminisztérium várhatóan csütörtökig vagy péntekig jelentést készít azokról a vállalatokról, amelyek véleménye szerint segítik az Oroszország-Németország vezetéket. Ezek között a vállalatok között akár a tenger alatti csővezeték lefektetésében részt vevő vagy a biztosításért felelő intézetek is szerepelnek, vagy akár csak a projekt építőipari berendezéseit ellenőrzik.

A Nord Stream 2 nem válaszolt azonnal észrevételezésre.

A 11 milliárd dolláros vezeték, Oroszország egyik legfontosabb projektje Európában, kezdetektől fogva feszültséget váltott ki Washington és Moszkva között. Válaszul mind Oroszország, mind Németország arra hivatkozik, hogy ez egy kereskedelmi projekt, ami ráadásul azt is támogatja, hogy bezárjanak végre a szénbányák vagy atomerőművek.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök még Barack Obama alelnökeként is ellenezte a projektet. Kérdés, hogy hajlandó lenne-e kompromisszumot kötni január 20-a után, miután átveszi az irányítást.

A Nord Stream 2 finanszírozásának felét a német Uniper, a BASF Wintershall, a brit-holland Shell, az osztrák OMV és az Engie biztosítja. Az Uniper már nyilatkozott is, hogy ezidáig őt nem kereste még senki az Egyesült Államokból: „Nem találtam semmilyen fenyegető küldeményt a postaládámban, pedig rendszeresen ellenőrzöm.” – nyilatkozta Andreas Schierenbeck, az Uniper vezérigazgatója.

Fotó: uniper 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.