Vállalatok

Szabadul a BP az ománi gázmező tulajdonrészétől, közben rekord veszteséget is jelentett a negyedik negyedévre

NRGreport | 2021.02.02. 22:46

A BP eladta az Omani 61-es blokkban 20 százalékos részesedését a thaiföldi PTTEP-nek. A vállalat vesztesége 2020-ban 5,7 milliárdra rúgott.

2,6 millió dollárért adta el részesedését a londoni tőzsdén jegyzett vállalat, hozzátéve, hogy továbbra is a blokk üzemeltetője marad. A tranzakció egy újabb lépés a BP azon célkitűzése felé, hogy 2025-ig 25 milliárd dollárnyi eszközt értékesítsen, hogy csökkentse adósságát és támogassa a megújuló energia felé történő elmozdulás előkészítését. A thaiföldi olaj- és gázipari cég meglévő készpénzből finanszírozza a vásárlást.

A BP tavalyi éves eredményeiben az elemzők némileg csalódtak, hiszen a 2020-as évi egész éves veszteség 5,7 milliárd dollár volt, ami közel 20 százalékkal lett magasabb a becslésnél – írja portfolio.hu. Az utolsó negyedév nyeresége önmagában is jóval alacsonyabb lett, 115 millió dollár a becsült 285,5 millió dollár helyett.

Az idei nehézségek után azonban talán már maga mögött tudhatja a társaság és az olajipar a valaha volt egyik legrosszabb évét. Az elmúlt hónapokban jelentősen javultak a gazdasági kilátások, az olajárak is alaposan emelkedtek, várhatóan az oltási folyamat előrehaladása miatt a koronavírus-járvány idén már visszaszorulhat, bár még sok a kérdőjel.

Fotó: BP

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.