Fenntarthatóság

Bill Gates szerint a világjárványnál nagyobb probléma a klímaváltozás

Stuth-Nagy Niki | 2021.02.26. 09:00

A klímaváltozást és a bioterrorizmust tartja a következő két nagyon komoly fenyegetésnek a Microsoft alapítója, Bill Gates. Szerinte a világjárvány csak „bemelegítés” a nagyobb kihívások felé.

Bár Bill Gates mostanában megkapja a magáét a koronavírus-járvány miatt (az összeesküvés-elméletek hívei szerint ő generálta a járványt, hogy mikrochipeket ültethessen az emberekbe az oltásokkal), úgy gondolja, hogy ennek a leküzdése könnyebb, mint az emberiséget fenyegető többi problémáé. Ezek közül ki is emelt kettőt: a klímaváltozást és a bioterrorizmust, amelyekre véleménye szerint nem fordítunk elegendő figyelmet. Bill Gates nemrég Derek Muller YouTube-csatornáján, a Veritasiumon beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után sem dőlhetünk hátra, oda kell figyelnünk a további, potenciálisan komolyabb veszélyekre.

Gates úgy gondolja, hogy a pandémiát legyűrni nagyon-nagyon egyszerű ahhoz képest, mint amekkora erőfeszítés kell majd a klímaválság megoldásához globálisan, hosszú távon. Szerinte, ha a kormányok nem cselekednek összehangoltan és időben, a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Ha végül sikerül megoldást találni, az Gates megfogalmazásában „a leglenyűgözőbb dolog lenne, amit az emberiség véghez vitt”. Egyelőre azonban nem sokat látni a Gates által remélt cselekedetekből.

A Microsoft alapítója szerint a klímaváltozás hosszú távon, az emberiség léptékében mérve pusztítóbb lehet, mint a koronavírus, annak ellenére, hogy a járvány hatásait sem kicsinyli le. A bioterrorizmusról pedig a véleménye szerint nagyon keveset beszélünk, pedig kellene, hiszen egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiségre nézve.

A milliomos egyébként elég érzékeny témát pedzeget: bioterrorizmus alatt ugyanis azt érti, hogy az emberiség a jövőben simán hozhat létre olyan vírust, ami aztán végigmegy a bolygón – sőt, a jövőben akár irányíthatóvá is válhatnak egyes kórokozók. Épp ezért később sem lehet abbahagyni a kutatásokat, fejlesztéseket, folyamatos készenlétben kell lenniük a tudósoknak.

Ez már csak azért kényes téma, mert a koronavírusról sokan azt hiszik – minden ezt cáfoló elmélet ellenére –, hogy laborban készült Kínában, és a kínaiak szabadították rá a világra gazdasági célok miatt. Vagy Bill Gates. Vagy a kínaiakkal együtt dolgozó Bill Gates. Vagy a reptiliánok. Néha már nehéz kiigazodni a sok konteó között.

Főkép: Flickr / UN Geneva

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#klímaváltozás   #pandémia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.