Trading

A fém lesz a bombaüzlet: akár 500 százalékos keresletnövekedés várható

NRGreport | 2021.03.05. 08:30

A fémek és az ásványi nyersanyagokra koncentráló befektetők jó lóra tettek, mivel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló verseny épp a malmukra hajtja a vizet. Brutális kereletnövekedési hullám várható.

Amint a világ gazdasága halad a villamosítás felé és a fosszilis tüzelőanyagoktól kezd elfordulni, úgy lehet számítani minden, akkumulátorgyártás szempontjából hasznos fém iránti keresletnövekedésre: rézbányászat, fémek, például a kobalt és a nikkel – jelezték a vállalatvezetők és előadó politikusok az energetikai konferencián, a CERAWeek-en.

A Világbank becslése szerint az energiaátálláshoz több mint 3 milliárd tonna ásványi anyagra és fémre lesz szükség. A csoportszintű tavalyi jelentés szerint az ásványi anyagok, köztük a grafit, a lítium és a kobalt iránti kereslet 2050-re közel 500 százalékkal növekedhet 2050-ig, hogy kielégítse a szél-, nap- és geotermikus energia, valamint az energiatárolás telepítésének növekvő igényét.

Az élen az olyan fémek állnak, mint a nikkel és a kobalt, létfontosságúak az akkumulátor szektorban.

A réz iránti kereslet is jelentősen megnő a villamosításhoz szükséges csövek és vezetékek gyártói részéről.

"Úgy látjuk, hogy az elektromos járművek, a szélerőművek és a napenergia használata akár ötszörös rézmennyiséget igényel" – mondta Jeremy Weir, a Trafigura vezérigazgatója a csütörtöki konferencián. "Nem lehet egyszerűen csak bekapcsolni egy kapcsolót, és azonnal több rezet előállítani" – mondta. A rézbányák fejlesztésének átfutási ideje ugyanis akár öt és tíz év is lehet, ami nyomást gyakorol a rendelkezésre álló rézkészletekre. Ennek eredményeként a réz és más fémek „jelentős ellátási hiányt fognak tapasztalni – tette hozzá a vezető.

Februárban a három hónapos rézárak a londoni fémtőzsdén 2011 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedtek.

Az óriás mennyiségű réz-szükséglet a geopolitikai tájat is átrendezheti – mondta a Goldman Sachs áru- és globális befektetési kutatásainak vezetője, Jeff Currie.

A rézgyártó nagyágyúk, mint Chile, hasonló nagy szerepre törhetnek, mint Szaúd-Arábia az olajiparban. Más nemzetek, mint például a Kongói Demokratikus Köztársaság, még instabil, magas kockázatú kormányok mellett is kulcsfontosságú szállítókká válhatnak, hasonlóan a venezuelai olajtermelőhöz.

A bányászat az Egyesült Államokban, a világ egyik legnagyobb rézgyártójában saját kihívásokat is támaszt. A Reuters korábban arról számolt be, hogy a Biden-adminisztráció azt tervezi, hogy az elektromos járművekben felhasználandó fémeket előállító bányákat a meglévő környezetvédelmi előírások szerint kívánják fejleszteni.

"Technológia vezérelt világban élünk" – mondta Roberto Castello Branco, a Petrobras vezérigazgatója a CERAWeek beszédében. „A múltban az olajipar szereplőire versenytársként gondoltunk. Most sokan közülük már a partnereink, és más iparágak lettek a versenytársak.”

A commodity trading cégek megújulók felé fordulásáról korábbi cikkünkben olvashat tovább.

Fotó: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.