Szabályozás

CSOK: vita az épületenergetikai követelményekről

NRGreport | 2016.02.24. 10:30

A Magyar Energiahatékonysági Intézet az új CSOK-rendelet kapcsán arra hívta föl a figyelmet, hogy a lakáscélú állami támogatások révén épített új lakásokra már vonatkoznak a szigorúbb épületenergetikai követelmények. A Nemzetgazdasági Minisztérium az NRGreport megkeresésére azonban elmondta: a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és az építkezés esetén kérhető adó-visszatérítési támogatás nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak. Így nem vonatkoznak rájuk a a szigorúbb épületenergetikai követelmények sem.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet azzal érvel, hogy a 7/2006-os TNM-rendelet  (6. § (2) d)) szakasza szerint „új épület létesítése során, amely energiamegtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg”, meg kell felelni a költségoptimalizált követelményszintnek.  

A rendelet értelmezését – még ha annak megfogalmazása kétséget is hagyhatna – az általa végrehajtani célzott uniós jogszabály pontosítja – állítja a MEHI. Az Energy Performance of Building Directives (EPBD) idevágó szakasza szerint a költségoptimalizált követelményszintet azokra az épületekre is alkalmazni kell, amelyek éppen nem energetikai, hanem egyéb állami, költségvetési támogatásban részesülnek. Az EPBD 10. cikke (6) bekezdése alapján ugyanis: „Amikor ösztönzőket nyújtanak épületek felépítéséhez vagy jelentős felújításához, a tagállamok figyelembe veszik az energiahatékonyság költségoptimalizált szintjeit” – idézi a jogszabályt a MEHI.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium az NRGreport megkerésére azt közölte, hogy álláspontja a témában változatlan: az Otthonteremtési Programban szereplő támogatások, így a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) és az építkezés esetén kérhető adó-visszatérítési támogatás nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak. A 7/2006. TNM-rendeletben meghatározott költségoptimalizált követelményszint szerinti feltételek energiamegtakarítási célú pályázatokra, támogatásokra irányadók, korábban sem vonatkoztak és jelenleg sem vonatkoznak az Otthonteremtési Programban nyújtott támogatásokra.

Az Otthonteremtési Program célja, hogy a gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak minőségi új otthonhoz. A hatályos építési szabályoknak minden új lakásnak meg kell felelnie, a szabályrendszer pedig garantálja, hogy minőségi ingatlanok épüljenek Magyarországon. Az elöregedett lakásállomány megújításának köszönhetően a szektor energiafelhasználása is csökkenni fog. A CSOK esetében a korábban alkalmazott energetikai besorolástól függő kulcsokat a lakástámogatási rendszer egyszerűsítése érdekében törölte el a kormány, így kevesebb dokumentációt kell benyújtani és ellenőrizni a bankoknak, illetve az állami szerveknek. A 2015-ös tapasztalatok alapján a magyar családok a hatályos előírásoknál jobb energiahatékonyságú ingatlanokat építenek vagy vásárolnak a CSOK segítségével – írta válaszában internetes újságunknak a szaktárca.

  NRGreport
Címkék
#csok   #energiahatékonyság   #MEHI   #NGM  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.